Orange și Vodafone extind proiectul-pilot al rețelei comune Open RAN 4G în anumite zone rurale din România, incluzând tehnologia complet virtualizată 2G.
Până la acest moment, Samsung a furnizat software-ul său specializat vRAN, care suportă multi-RAT - 2G, 4G și 5G și echipamente radio compatibile cu O-RAN. Wind River a furnizat stratul de abstractizare prin Studio Cloud Platform suprapus pe echipamentele hardware necesare pentru implementarea și scalarea software-ului RAN, în timp ce Dell Technologies a furnizat serverele Dell PowerEdge echipate cu procesoare Intel și plăci de accelerare.
"Această primă dezvoltare a unei rețele operaționale Open RAN în România reprezintă un pas important pentru Orange în tranziția sa către rețele mai agile și mai automate, native în cloud. Orange va valorifica acest pilot de succes pentru a dezvolta în viitorul apropiat un centru de expertiză în România, care să susțină implementările la scară a Open RAN pe întreaga rețea Orange din Europa în următorii ani", spune Marius Maican, Technology Director în Orange România.
În toamna anului trecut, Orange și Vodafone au anunțat că au derulat un proiect-pilot ce implică prima experiență reală de apeluri 4G, pe un grup de site-uri partajate, bazate pe tehnologia Open RAN, integrate în rețeaua comercială, într-o zonă rurală din apropierea Bucureștiului.
Tehnologia Open RAN decuplează funcționalitățile software de cele hardware. Acest aspect permite modernizarea de la distanță a stațiilor de bază mobile cu noi caracteristici și servicii, mai rapid și mai eficient din punctul de vedere al costurilor, reducând nevoia de vizite la site, datorită unui nivel mai mare de automatizare a rețelei. În contextul partajării RAN, fiecare operator își gestionează propriul software RAN virtualizat pe o infrastructură cloud comună, sporindu-și autonomia și diferențierea în timp ce costurile de operare a rețelei sunt împărțite.
În cadrul acestui proiect-pilot cu trafic comercial, Orange și Vodafone au lucrat cu furnizori selectați individual, pentru a demonstra beneficiile unei rețele de acces radio virtualizate, bazate pe interfețe standardizate Open RAN, incluzând posibilitatea de a face modificări software la distanță.