Jumătate dintre țintele hackerilor din zona industrială activează în zona de producție, avertizează IBM.
X-Force IRIS, echipa de investigare a incidentelor de securitate a celor de la IBM, a publicat un studiu legat de atacurile cibernetice pe care a fost chemată să le investigheze.
Unul din trendurile observate a fost folosirea din ce în ce mai frecventă a malware-ului distructiv. Acest tip de malware, în loc să funcționeze discret pentru a extrage date, are rolul de a crea pagube companiilor vizate.
Malware-ul distructiv blochează sistemele pe care le infectează, șterge fișiere importante și face inoperabile serviciile firmelor.
CITEȘTE ȘI Google complică sarcina site-urilor de știri cu paywallAceste tipuri de atac erau folosite de agențiile guvernamentale, atunci când atacau ținte ale altui stat. În ultima vreme, atacurile distructive sunt din ce în ce mai prezente în zona industrială.
Conform celor de la IBM, în prima jumătate a acestui an, numărul acestui tip de atacuri s-a dublat în zona industrială comparativ cu prima jumătate a lui 2018.
Companiile care activează în industria petrolului și a gazelor, precum și cele din educație sunt cel mai frecvent vizate de atacuri distructive.
Cele mai folosite mijloace de intrare rămân phishing-ul prin email și furtul datelor de logare în rețea de la angajați sau de la reprezentanții firmelor partenere.
În medie, când o companie industrială este atacată, sunt afectate 12.000 de calculatoare. Tot în medie, sunt necesare aproximativ 512 ore pentru ca o companie să înceapă cât de cât să-și revină după un atac distructiv.
În cazul marilor companii, un astfel de atac poate însemna pagube de sute de milioane de dolari.