Comisia Europeană a prezentat miercuri, cu ocazia discursului anual despre starea Uniunii susținut de președintele Jean-Claude Juncker, noi propuneri pentru revizuirea normelor UE în domeniile telecomunicațiilor și drepturilor de autor, principalele inițiative incluzând înființarea de puncte de acces la internet wireless gratuite pentru toți cetățenii UE, conexiuni 5G în orașele importante până în 2020, precum și recunoașterea juridică a editorilor de presă ca titulari de drepturi de autor.
“Vreau ca jurnaliștii, editorii și autorii să fie plătiți corect pentru munca lor, indiferent dacă lucrează în studiouri sau în sufragerie, indiferent dacă produsul muncii lor este difuzat offline sau online și indiferent dacă este distribuit publicului utilizând un copiator sau este disponibil în scopuri comerciale pe internet prin intermediul unui hyperlink”, a spus Juncker în discursul susținut în fața parlamentarilor europeni.
Propunerile de modernizare a drepturilor de autor urmăresc creșterea diversității culturale în Europa și a conținutului disponibil online și introduc, în același timp, norme mai clare pentru toți actorii din mediul online, se arată într-un comunicat al CE.
Totodată, CE propune introducerea unui nou drept conex pentru editori, similar cu dreptul care există deja în legislația UE pentru producătorii de film, producătorii de înregistrări sonore (fonograme) și alți actori din industriile creative, cum ar fi radiodifuzorii.
“Noul drept recunoaște rolul important exercitat de editorii de presă în investițiile în conținutul jurnalistic de calitate și în crearea de astfel de conținut, care este esențial pentru accesul cetățenilor la cunoștințe în societăților noastre democratice. Întrucât vor fi recunoscuți juridic pentru prima dată ca titulari de drepturi, aceștia se vor afla într-o poziție mai bună atunci când vor negocia cu serviciile online care utilizează sau oferă acces la conținutul lor și vor avea, de asemenea, o mai mare capacitate de combatere a pirateriei. Această abordare va oferi tuturor actorilor din domeniu un cadru juridic clar în ceea ce privește autorizarea conținutului pentru utilizări digitale și va contribui la dezvoltarea unor modele de afaceri inovatoare, în beneficiul consumatorilor”, potrivit documentului citat.
De asemenea, proiectul de directivă prevede o obligație de transparență a editorilor și a producătorilor, care trebuie să comunice autorilor sau artiștilor interpreți sau executanți profiturile pe care le realizează cu operele lor. Acesta instituie, de asemenea, un mecanism care permite autorilor și artiștilor interpreți sau executanți să obțină o cotă echitabilă atunci când își negociază remunerația cu producătorii și editorii.
În ceea ce privește pachetul de măsuri pentru actualizarea normelor UE în domeniul telecomunicațiilor, Comisia arată că acesta include trei obiective strategice în materie de conectivitate până în anul 2025, și anume:
-
acces la conexiuni cu o viteză în gigabiți extrem de mare - în măsură să le permită utilizatorilor să descarce/încarce 1 gigabit de date pe secundă – pentru instituții publice precum școli, universități, centre de cercetare, spitale și alți furnizori de servicii;
-
acces la conexiuni la internet cu o viteză de descărcare de cel puțin 100 Mbps pentru toate gospodăriile europene, atât din mediul urban, cât și rural
-
acoperire 5G neîntreruptă pentru toate zonele urbane, precum și principalele căi rutiere și ferate
Ca obiectiv intermediar, până în 2020 conexiunile 5G ar trebui să fie disponibile în rețelele comerciale în cel puțin un oraș important din fiecare stat membru al UE, potrivit Executivului european.
“Aceste obiective nu pot fi realizate decât cu investiții masive. De aceea, Comisia a propus un nou cod european al comunicațiilor electronice, care include norme orientate spre viitor și simplificate care fac mai atractivă pentru întreprinderi realizarea de investiții în infrastructuri noi, de înaltă calitate, pe tot cuprinsul UE, atât pe plan local, cât și în afara frontierelor naționale”, arată CE, într-un comunicat separat.
Conform estimărilor Comisiei, investițiile pe care le-ar atrage noul cadru ar putea duce la creșterea PIB-ului UE cu 910 miliarde € și ar crea 1,3 milioane de noi locuri de muncă până în 2025.
CITEȘTE ȘI UE vrea să extindă regulile de securitate și confidențialitate la servicii web precum Skype și WhatsAppPe lângă acest cod, Comisia a prezentat și un plan de acțiune pentru implementarea tehnologiei 5G (a cincea generație de sisteme de comunicații fără fir) pe tot teritoriul UE începând cu anul 2018, plan care este estimat să genereze 2 milioane de locuri de muncă la nivelul UE.
WIFI4EU, o altă inițiativă majoră din pachetul de măsuri legislative referitoare la conectivitate prezentat astăzi, vizează sprijinirea comunităților europene în vederea punerii la dispoziție de puncte de acces la internet fără fir gratuite pentru toți cetățenii.
“Cu un buget inițial de 120 de milioane euro, prin acest nou program public de bonuri valorice s-ar putea furniza conectivitate la internet în mii de spații publice, generându-se astfel între 40 și 50 de milioane de conexiuni fără fir pe zi”, potrivit Comisiei, care estimează că, până în 2020, cel puțin între 6 000 și 8 000 de comunități locale ar trebui să beneficieze de pe urma acestui nou proiect.