Motivul încetării colaborării Telekom cu Poșta pentru încasarea facturilor: datorii de aproape 90 milioane lei. Șeful Poștei reprezintă statul în AGA fostului Romtelecom

Motivul încetării colaborării Telekom cu Poșta pentru încasarea facturilor: datorii de aproape 90 milioane lei. Șeful Poștei reprezintă statul în AGA fostului Romtelecom
scris 30 ian 2018

Grupul de firme Telekom România a încetat colaborarea cu Poșta Română în privința serviciului de încasare a facturilor din cauza datoriilor acumulate, a transmis operatorul poștal la solicitarea Profit.ro. Datoriile Poștei față de Telekom, provenite din nerambursarea contravalorii facturilor încasate prin oficiile poștale, se apropie de 90 milioane de lei, suma acumulându-se începând cu anul 2010.   

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

“Poșta Română are un debit față de compania Telekom. Datoriile către grupul de firme Telekom și alti parteneri sunt acumulate de mai mulți ani. Datoria către grupul de firme Telekom începe încă din 2010 și a crescut rapid în primele 9 luni ale anului 2017. (…) Menționăm că politica instituției este de a-și achita datoriile față de creditori. De exemplu, în ultimele patru luni s-au făcut plăți subsțaniale către G4S, mai multe instituții bancare, diverși parteneri, iar către ENEL am reușit să stingem întreaga datorie de 20 milioane de lei. Nu comentăm în nici un fel decizia unei companii partenere, atâta timp cât această decizie respectă legea”, se arată într-un răspuns al Poștei remis la solicitarea Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Telekom Romania a anunțat, la 22 ianuarie, că va înceta contractele cu Poșta Română, începând cu 1 februarie, pentru încasarea facturilor aferente contractelor de servicii fixe și mobile, ”ca urmare a nerespectării obligațiilor contractuale de către Poșta Română”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Clienții Telekom Romania beneficiază în continuare de cele peste 40.000 de puncte de încasare (rețeaua proprie de magazine, rețele de retaileri, bănci partenere, ATM-uri și automate de plăți), din mediul urban și rural, unde își pot plăti facturile”, se arata în comunicatul Telekom România, fără alte detalii.

Blocaj total la Cazinoul Constanța, restaurat doar de Ceaușescu. A doua încercare de licitație, lansată în urmă cu aproape 2 ani, a fost anulată. CNI pentru Profit.ro: vidul legislativ permite prea multe contestații CITEȘTE ȘI Blocaj total la Cazinoul Constanța, restaurat doar de Ceaușescu. A doua încercare de licitație, lansată în urmă cu aproape 2 ani, a fost anulată. CNI pentru Profit.ro: vidul legislativ permite prea multe contestații

Telekom Romania a precizat, la solicitarea Profit.ro, că decizia a fost luată din cauza nerespectării de către Poșta Română a termenelor de plată agreate de ambele părți.

Poșta Română a încheiat și derulat relații comerciale cu Telekom Romania Communications (fost Romtelecom) începând cu anul 2003, iar cu Telekom Romania Mobile Communications (fost Cosmote) din anul 2006.

Prin rețeaua teritorială a Poștei au fost încasate anul trecut un număr de 2,44 milioane de facturi emise de cei operatori telecom, de la 4,64 milioane de facturi în 2016.

“În medie, aproximativ 300.000 de facturi sunt încasate lunar prin oficiile Poștei Române pentru firmele din grupul Telekom. Comisionul care revine Poștei din activitatea de încasare a facturilor Telekom se situează în jurul sumei de 200.000 lei”, se mai arată în răspunsul Poștei.

Întrebați dacă Telekom România va fi dat în judecată, reprezentanții Poștei au declarat că “în acest moment nu a fost explorată o astfel de posibilitate”. 

De notat că directorul general al Poștei Române, Elena Petrașcu, este reprezentantul statului în ședințele AGA ale Telekom Romania Communications (fost Romtelecom), mandat preluat de la 5 septembrie.

Poșta caută la bănci 40 milioane lei. Anterior, Eximbank a creditat operatorul cu 30 milioane lei CITEȘTE ȘI Poșta caută la bănci 40 milioane lei. Anterior, Eximbank a creditat operatorul cu 30 milioane lei

“Din data de 05.09.2017, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) a nominalizat un reprezentant, în persoana Elenei Petrașcu, să reprezinte interesele statului român, acționar cu 45% din Telekom, în Adunarea Generală a Acționarilor. Votul pe care reprezentantul minoritar îl exercită în cadrul ședințelor AGA are la bază un mandat special nu este un vot exprimat în nume propriu”, se precizează în răspunsul operatorului Poștal.

MCSI este acționar la Poșta Română, cu o cotă de 75%, restul revenind Fondului Proprietatea.

Cu afaceri anuale de peste un miliard de lei, Poșta Română este cel mai mare jucător național de profil.

Controlat de indirect de grupul Deutsche Telekom, grupul de firme Telekom are afaceri de aproximativ un miliard de euro.

Statul român are o participație de 45,96% în capitalul social al Telekom Romania Communications, care, la rândul ei, deține 30% din acțiunile fostului Cosmote.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom
posta
facturi
datorii
colaborare
incetare