Ministrul pentru Societatea Informațională, Sorin Grindeanu, și-a exprimat reținerea că rețeaua națională de internet broadband în zonele defavorizate (RO-NET) va fi finalizată până la 31 decembrie 2015, conform termenului, din cauza numeroaselor avize pe care furnizorul trebuie să le obțină de la autoritățile locale.
“Reținerea mea pleacă de la faptul că cei care implementează rețeaua nu și-au calibrat prea bine perioada de timp în obținerea avizelor. Pentru aceste localități este nevoie de 8.000 de avize. De aici și reținerea mea că, până la finele anului, conform contractuli încheiat, se va reuși acoperirea tuturor localităților vizate cu rețeaua RO-NET", a explicat Grindeanu, prezent la un eveniment de specialitate.
În iulie 2014, Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) a stabilit câștigătoare oferta depusă de fostele companii Romtelecom și Cosmote, în prezent Telekom Romania Communications și Telekom Romania Mobile Communications, pentru concensionarea lucrărilor de construire a unei rețele telecom în zone defavorizate, RO-NET, contractul ridicându-se la 365,8 milioane de lei, TVA inclusă (83,1 milioane de euro).
La licitație au mai depus oferte și asocierile Direct One-Electrogrup și UPC România-Deloitte Audit-Connection Consulting.
Proiectul RO-NET constă în concesionarea lucrărilor de proiectare și construire a unei infrastructuri naționale de comunicații și operarea acestei infrastructuri în vederea furnizării de servicii de comunicații în localitățile țintă (zone defavorizate eligibile) din 35 de județe.
Localitățile acoperite de RO-NET sunt în număr de 783, cu 137.000 gospodării și 400.000 locuitori.
“Ultimele date de la ANCOM arată că, în prezent, numărul localităților care va fi acoperit de RO-NET a scăzut la 721, după ce operatorii și-au extins din proprie inițiativă rețelele în 62 de localități care nu aveau acces la servicii telecom. Avem discuții cu furnizorii RO-NET cu privire la termenul final al contractului, care în mod sigur se va întinde și în exercițiul financiar al anului 2016. Nu există pericolul să pierdem banii de la Uniunea Europeană pentru acest proiect, care este interesată ca RO-NET să fie finalizat”, a mai spus ministrul.