Ministerul Comunicațiilor întârzie recepția lucrărilor în proiectul RONET

Ministerul Comunicațiilor întârzie recepția lucrărilor în proiectul RONET
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 17 iun 2017

Telekom România întâmpină dificultăți majore în finalizarea proiectului RO-NET pentru că Ministerul Comunicațiilor refuză recepția lucrărilor realizate în cele aproximativ 400 localități, situație care, pe lângă pierderi, blochează accesul locuitorilor la servicii de telecomunicații și internet, a declarat Ovidiu Ghiman, director executiv comercial segment business la Telekom Romania, într-o conferință de presă organizată în localitatea Ceatalchioi din județul Tulcea.

“Fără recepția lucrărilor, nu putem operaționaliza comercial rezultatul acestor lucrări. De circa opt luni, grupul Telekom Romania înregistrează cheltuieli lunare de 100.000 euro cu operarea acestor puncte de acces - energie electrică, chirii, taxe de acces. Chiar dacă am încasat până în prezent aproximativ 15 milioane de euro, grupul mai are de primit pentru lucrările efectuate între 30 și 40 milioane de euro, sumă care va crește pe măsură ce sunt realizate lucrări și în alte localități. Telekom a plătit subcontractorilor mai mult decât a încasat până în prezent. Ministerul susține că recepția lucrărilor revine Telekom Romania și altor autorități ale statului, cum ar fi Inspectoratul de Stat în Construcții. Pe de altă parte, noi apreciem că recepția revine investitorului, conform legislației, adică Ministerului Comunicațiilor, organizatorul procedurii de atribuire a acestui proiect. Credem că dacă Telekom Romania ar accepta să realizeze această recepție, grupul ar încălca legea și vor apărea dificultăți la încasarea baniilor de la Uniunea Europeană, care finanțează acest proiect”, a explicat Ghiman.

Urmărește-ne și pe Google News
Jianu anunță că nu a demisionat de la Comunicații în pofida a ceea ce spune Dragnea: echipa nu înseamnă subordonare oarbă în fața unui singur individ! Când i-am reclamat că un membru important al partidului mi-a cerut favoruri ilegitime, Dragnea l-a lăsat CITEȘTE ȘI Jianu anunță că nu a demisionat de la Comunicații în pofida a ceea ce spune Dragnea: echipa nu înseamnă subordonare oarbă în fața unui singur individ! Când i-am reclamat că un membru important al partidului mi-a cerut favoruri ilegitime, Dragnea l-a lăsat

Prezent la conferință, Miroslav Majoros, directorul general al grupului Telekom Romania, a declarat că prezența Ministerului Comunicațiilor în acționariatul Telekom Romania Communications (fost Romtelecom) a fost neutră în acest proiect.

“Avem dialog cu reprezentanții ministerului, dar de aproape 8 luni există acest blocaj. Niciuna dintre lucrările efectuate în cele aproximativ 400 de localități nu s-a recepționat. Fără recepție, Telekom Romania nu poate pune în funcțiune echipamentele, care stau degeaba în punctele de acces. În pofida cererii, ministerul blochează oamenilor din localitățile unde Telekom a montat echipamentele accesul la servicii de comunicații și internet. Sunt și operatori care vor să se conexteze la aceste puncte de acces și să dezvolte buclă locală în zonă pentru a furniza servicii comerciale”, a afirmat Majoros.

El a mai spus că, dacă blocajul va continua, Telekom Romania analizează posibilitatea acționării în instanță a Ministerului Comunicațiilor.

“Nu vrem să ajungem în această situație, dar analizăm această opțiune. Rezultatele proiectului de până acum mă determină să spun că regret că Telekom Romania a câștigat licitația RO-NET, care până acum generează doar pierderi pentru noi”, a spus Majoros.

Jianu, MCSI: Vrem să avem în România primele rețele comerciale 5G în anul 2020. Telekom și Ericcson au realizat prima demonstrație live 5G CITEȘTE ȘI Jianu, MCSI: Vrem să avem în România primele rețele comerciale 5G în anul 2020. Telekom și Ericcson au realizat prima demonstrație live 5G

Potrivit lui Ghiman, proiectul RO-NET ar trebui să se încheie în luna septembrie a acestui an.

În iulie 2014, Ministerul Comunicațiilor (pe atunci Ministerul pentru Societatea Informațională) a stabilit câștigătoare oferta depusă de fostele companii Romtelecom și Cosmote, în prezent Telekom Romania Communications și Telekom Romania Mobile Communications, pentru concensionarea lucrărilor de construire a unei rețele telecom în zone defavorizate, RO-NET, contractul ridicându-se la 365,8 milioane de lei, TVA inclusă (83,1 milioane de euro).

La licitație au mai depus oferte și asocierile Direct One-Electrogrup și UPC România-Deloitte Audit-Connection Consulting.

Proiectul RO-NET constă în concesionarea lucrărilor de proiectare și construire a unei infrastructuri naționale de comunicații și operarea acestei infrastructuri în vederea furnizării de servicii de comunicații în localitățile țintă (zone defavorizate eligibile) din 35 de județe care nu beneficiază de acoperire prin rețelele operatorilor prezenți pe piață.

Localitățile acoperite de RO-NET sunt în număr de 783, cu 137.000 gospodării și 400.000 locuitori, conform datelor de la momentul atribuirii contractului.

Lansat în 2014, Telekom Romania este brandul sub care acționează foștii operatori Romtelecom și Cosmote.

Telekom Romania este un brand care aparține Deutsche Telekom, una dintre cele mai mari companii de telecomunicații la nivel mondial.

Afacerile grupului român de telecomunicații s-au apropiat de un miliard de euro în 2016.

Telekom Romania Communications are ca aționari pe grupul elem OTE – 53,01% și Ministerul Comunicațiilor – 45,99%.

Acționariatul Telekom Mobile Romania Communications este format din grupul OTE – 70% și Telekom Romania Communications – 30%.

Deutsche Telekom deține 40% din grupul OTE.

viewscnt
Afla mai multe despre
ro-net
telekom
ministerul comunicatiilor
majaros
ghiman