Meta Platforms a anunțat vineri că a eliminat o rețea de conturi de grup care viza vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova și susțineau partidele proruse înainte de alegerile din 20 octombrie din această țară, invocând încălcarea politicii companiei privind conturile false.
La rândul lor, autoritățile din Republica Moldova au anunțat că au blocat zeci de canale Telegram și chatbot-uri legate de o campanie prin care alegătorilor li să promiteau bani pentru a vota „nu” la referendumul de săptămâna viitoare pe tema apartenenței la UE, referendum organizat în paralel cu alegerile prezidențiale, relatează agenția Reuters, preluată de News.ro.
Președinta proeuropeană Maia Sandu își dorește un al doilea mandat și consideră referendumul privind aderarea la blocul celor 27 de membri drept piatra de temelie a politicilor sale.
Conturile Meta false postau critici la adresa lui Sandu, a politicienilor pro-europeni și a legăturilor strânse dintre Moldova și România și susțineau partidele pro-ruse din Moldova, a declarat compania.
Compania a declarat că operațiunea sa a vizat 12 conturi de știri fictive, în limba rusă, care pozau în entități independente cu prezență pe mai multe servicii de internet, inclusiv Facebook și Instagram, deținute de Meta, precum și pe Telegram, OK.ru și TikTok.
Meta a declarat că a eliminat șapte conturi de Facebook, 23 de pagini, un grup și 20 de conturi de pe Instagram pentru încălcarea „politicii sale de comportament neautentic coordonat”.
Aproximativ 4.200 de conturi urmăreau una sau mai multe dintre cele 23 de pagini și aproximativ 335.000 de conturi urmăreau unul sau mai multe dintre conturile de Instagram, a declarat Meta.
CITEȘTE ȘI Sistemele automate de moderare de la Threads crează haosPercheziții la apropiați ai lui Ilan Șor
La Chișinău, Inspectoratul Național de Investigații a declarat că a blocat 15 canale Telegram și 95 de chatboți care ofereau bani alegătorilor. Utilizatorilor li s-a spus că respectivele canale „încălcau legile locale” privind finanțarea partidelor politice.
Autoritățile au urmărit conturi care se adresau susținătorilor omului de afaceri fugar Ilan Șor - membri ai partidului interzis care îi poartă numele sau ai blocului electoral „Victoria” pe care acesta l-a înființat de la Moscova, dar care nu a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală.
Poliția a declarat joi că a percheziționat locuințele liderilor legați de Șor, ca parte a unei anchete penale privind fraudarea alegerilor. Poliția spune că zeci de mii de alegători au fost plătiți prin intermediul conturilor deschise la o bancă rusească pentru a deraia votul. Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în absență anul trecut în legătură cu dispariția în 2014 a unui miliard de dolari din băncile moldovenești.
El neagă acuzațiile de a fi încercat să mituiască alegătorii, în timp ce Maia Sandu acuză Moscova că încearcă să îi răstoarne guvernul. Moscova, la rândul său, a acuzat-o de alimentarea „rusofobiei”.