Marile companii din tehnologie, ca Google, Apple, IBM sau Intel, se luptă de ani buni pentru cumpărarea celor mai promitățoare companii din sfera inteligenței artificiale (AI). Google este liderul achizițiilor din sfera AI, cumpărând, din 2012 până în prezent, 11 startup-uri din domeniul inteligenței artificiale, mai multe decât rivalii săi, potrivit datelor companiei de cercetare CB Insights.
Google mizează pe inteligența artificială pe care a inclus-o, treptat, în tot mai multe dintre serviciile și produsele sale.
Anul acesta, Google a cumpărat deja o companie din domeniul AI, Kaggle. Achiziționată de Google în primăvară, Kaggle este o platformă online care găzduiește competiții între programatorii pasionați de AI. Google vede Kaggle ca fiind “cea mai mare comunitate de entuziaști în domeniul AI la nivel global”.
Anul trecut, Google a cumpărat două companii de AI, printre care Moodstocks, un start-up francez care dezvoltă tehnologie pentru identificarea obiectelor din imagini, bazată pe inteligența artificială.
Tot anul trecut, Apple a fost cea mai activă în privința cumpărării de companii care se ocupă cu inteligența artificială, cu trei astfel de achiziții.
Astfel, în septembrie, compania condusă de Tim Cook a cumpărat startup-ul indian Tuplejump, care dezvoltă tehnologii pentru analiza seriilor de date mari cu ajutorul machine learing. În august 2016, Apple a cumpărat startup-ul american din domeniul inteligenței artificiale Turi pentru aproximativ 200 de milioane de dolari. Totodată, la începutul anului trecut, Apple a cumpărat Emotient, un start-up care a dezvoltat o tehnologie bazată pe inteligența artificială, capabilă să recunoască emoțiile persoanelor în funcție de expresiile faciale
Anul acesta, Apple a cumpărat două companii de inteligență artificială. În februarie, Apple a achiziționat startup-ul din Israel RealFace, care dezvoltă tehnologii de autentificare biometrică cu ajutorul camerei foto a telefoanelor mobile. Totodată, Apple a cumpărat, luna aceasta, Lattice, startup din domeniul AI destinat analizei de date și proceselor “data mining”.