Liberal într-o comisie parlamentară IT, citat de Reuters spunând că PNL va declanșa o anchetă privind Huawei și va încerca să blocheze compania la licitații și contracte. Precizările deputatului pentru Profit.ro

Liberal într-o comisie parlamentară IT, citat de Reuters spunând că PNL va declanșa o anchetă privind Huawei și va încerca să blocheze compania la licitații și contracte. Precizările deputatului pentru Profit.ro
scris 6 mar 2019

Partidul Național Liberal, cel mai mare partid de opoziție din România, va declanșa o anchetă privind contribuția Huawei la infrastructurile critice și va încerca să o blocheze la dezvoltarea rețelei 5G din cauza preocupărilor de securitate crescânde, relatează Reuters bazându-se pe o declarație a lui Pavel Popescu, reprezentantul PNL în comisia IT a Camerei Deputaților.

„Avem nevoie să ne protejăm interesele strategice și există multe suspiciuni”, este citat deputatul PNL, adăugând: „Este extrem de urgent să blocăm orice tranzacții publice, contracte, licitații cu compania chineză”.

Urmărește-ne și pe Google News

Contactat de Profit.ro, deputatul PNL a precizat că există o nuanță care trebuie luată în calcul la aceste afirmații ale sale, și anume că ideea blocării accesului la licitații este avansată pentru infrastructura 5G și că declarația este susținută în contextul în care Huawei se află sub investigație în mai multe părți ale lumii din punct de vedere al riscului de spionaj față de infrastructurile criticile, iar Guvernul român și Ministerul Comunicațiilor nu reacționează la întrebările PNL transmise pe această temă din 11 februarie. 

Întrebat dacă reprezentanții PNL au discutat până în prezent cu cei ai Huawei sau i-au invitat la o discuție pentru clarificări, deputatul liberal a răspuns că nu.

În ceea ce privește momentul declanșării anchetei, acesta spune că PNL așteaptă deocamdată răspunsul Guvernului și al ministerului de resort la întrebările trimise din 11 februarie și că acțiunile viitoare vor fi stabilite în funcție de acest răspuns, la acest moment nefiind stabilită vreo dată pentru o eventuală declanșare a unei astfel de anchete.

VIDEO Primul flagship pregătit de producătorul chinez OnePlus pentru 2019 va dispune de un design nou CITEȘTE ȘI VIDEO Primul flagship pregătit de producătorul chinez OnePlus pentru 2019 va dispune de un design nou

Guvernele din Germania și alte state europene analizează dacă să introducă sau nu restricții împotriva echipamentelor Huawei, în replică la un avertisment transmis de SUA.

Statele Unite nu vor putea să împărtășească informații sau să coopereze pe deplin cu țări care integrează tehnologie a gigantului chinez Huawei în sistemele lor cruciale de informații, a declarat secretarul american de stat Mike Pompeo.

În noiembrie anul trecut, Washingtonul a transmis guvernelor și directorilor companiilor de telecomunicații din țările aliate, în special celor unde sunt amplasate baze americane, un avertisment legat de utilizarea echipamentelor Huawei, în încercarea de a convinge furnizorii de servicii wireless și de internet din aceste țări să evite respectivele echipamente.

O lună mai târziu, vicepreședintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală europeană, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să fie “îngrijorată” în privința Huawei și a altor companii chineze din tehnologie, din cauza riscurilor la adresa industriei și a securității blocului comunitar.

Solicitările politice au determinat o serie de companii și state să reacționeze rapid în consecință.

Scurtcircuit ANRE: Scumpiri considerabile, de până la 35%, ale curentului furnizat de FUI. Consumatorii bucureșteni pot achita o factură mai mare cu 17% de la 1 martie. Majorări și la nivel național CITEȘTE ȘI Scurtcircuit ANRE: Scumpiri considerabile, de până la 35%, ale curentului furnizat de FUI. Consumatorii bucureșteni pot achita o factură mai mare cu 17% de la 1 martie. Majorări și la nivel național

Orange a anunțat, în Franța, că nu va folosi echipamentele Huawei pentru a construi rețele wireless 5G, Deutsche Telekom a indicat la rândul său perspectiva abandonării Huawei, iar Guvernul norvegian și-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea furnizorilor din țările cu care nu există cooperare în domeniul politicii de securitate

În Marea Britanie, BT a anunțat că nu va folosi echipamente produse de companiile chinezești în viitoarea rețea 5G și că le va elimina și pe cele existente în rețelele 3G și 4G. De asemenea, și Japonia ar putea bloca folosirea echipamentelor produse de Huawei.

Săptămâna trecută, Vodafone, al doilea mare operator mondial de telefonie mobilă, a anunțat că va suspenda introducerea echipamentelor Huawei în centrul rețelelor sale, până când țările occidentale își vor soluționa îngrijorările cu privire la activitățile grupului chinez.

Reprezentanții Huawei au respins în repetate rânduri acuzațiile privind slaba securitate a echipamentelor sale în fața unor eventuale accesări în scopuri de spionaj, spunând că acestea nu sunt mai puțin sigure comparativ cu echipamentele altor producători.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
echipamente
securitate
spionaj
acuzatii
retele 5g
pnl