La 10 ani de la reinventare, smartphone-ul continuă să impresioneze

La 10 ani de la reinventare, smartphone-ul continuă să impresioneze
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 15 dec 2017

Pe măsură ce a devenit din ce în ce mai prezent în viața oamenilor, ca orice lucru cu care ne obișnuim în timp, smartphone-ul și-a mai pierdut din puternicul impact pe care l-a avut la început în percepția publică.

A devenit ceva cât se poate obișnuit și de banal, accesibil sub o formă mai mult sau mai puțin performantă aproape oricui, și a încetat să ne mai impresioneze cu fiecare nouă versiune lansată an de an.

După 10 ani de la primul iPhone, dispozitivul care a transformat smartphone-ul dinainte în smartphone-ul de acum, e foarte ușor să piezi perspectiva și să nu te mai miri de volumul de tehnologie pe centimetru pătrat pe care o cutie de dimensiunea unei palme îl poate concentra.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu pretenția ca fiecare model nou să aducă ceva revoluționar măcar o dată pe an, uităm de fapt câte lucruri poate face această cutie pe care, de fapt, cei mai mulți dintre noi nici o folosim la adevăratul ei potențial.

Și, dacă ne uităm în perspectivă, sunt suficiente tehnologii pe care smartphone-urile le-au adus sau cel puțin le-au îmbunătățit în ultimii ani.

Dacă ne referim doar la ecran sunt cel puțin trei lucruri importante care ies în evidență în ultimii ani. În primul rând, aspectul practic al rezistenței. Grație tehnologiei de construcție numite Gorilla Glass, ecranele dispozitivelor mobile sunt deosebit de rezistente.

După mai multe iterații ale acestei tehnologii, rezistența ecranelor a ajuns să se măsoare în zeci de centimetri sau chiar metri de la care un smartphone poate fi scăpat fără ca sticla din care este construit sau care acoperă ecranul să se spargă.

Apoi, avem criterii care țin de calitatea imaginii prin prisma procesului tehnologic aflat în spatele ecranului. Astfel, cele mai noi vârfuri de gamă folosesc ecrane AMOLED. Această tehnologie, ca și în cazul televizoarelor, oferă o luminozitate net superioară clasicului LCD, un contrast mai bun și un nivel mai mare de negru.

În ultimii ani s-a adăugat și aspectul cosmetic în ceea ce privește ecranele. Mai întâi, au fost ecranele curbate la margini. Samsung a lansat deja mai multe generații de telefoane cu ecrane curbate care, deși nu a adus ceva semnificativ la capitolul funcționalitate, arată foarte bine.

La 10 ani de la reinventare, smartphone-ul continuă să impresioneze

În prezent, ne aflăm în plină expansiune a ecranelor care acoperă în jur de 90% din partea frontală a smartphone-urilor. Marii producătorii au micșorat ramele care încadrau ecranul și au reușit să facă loc unui ecran mai mare în același spațiu.

Alături de ecran, o altă componentă esențială a smartphone-urilor care a făcut progrese cu adevărat remarcabile în ultimii ani este camera foto. În urmă cu 10 ani rezoluția maxima pe un telefon de top era de 2 MP. Acum vorbim de telefoane cu două camere foto care pot face zoom optic.

Și nu doar atât, dar tehnica de postprocesare și combinarea a două fotografii realizate simultan de cele două camere foto permit smartphone-ului să realizeze fotografii care, până la un punct, se pot compara cu cele realizate de aparatele profesionale.

Pentru că smartphone-ul ajunge să stocheze o cantitate mare de date personale, de la întâlniri și însemnări personale, la contacte și documente importante, a devenit esențială securitatea.

Securitatea oricărui dispozitiv conectat la internet nu este niciodată impenetrabilă dar poate fi suficientă pentru a descuraja majoritatea tentativelor de acces neautorizat.

Cea mai notabilă tehnologie din acest punct de vedere a ultimilor ani a fost cititorul de amprente. Montat de regulă pe butonul principal de sub ecran, acesta a ajuns să poată recunoaște o amprentă în doar câteva milisecunde.

Întreaga operațiune – de la scanarea amprentei și compararea caracteristicilor cu cele salvate până la deblocarea ecranului și afișarea interfeței grafice – durează acum mai puțin de o secundă.

Următorul pas este recunoașterea facială. O cameră cu infraroșu și o multitudine de senzori colaborează pentru a înregistra și recunoaște trăsăturile unice ale feței posesorului. Și, la fel ca cititorul de amprente, face asta într-un timp extrem de scurt.

Impresionant pentru un dispozitiv care înglobează atât de multă tehnologie într-un spațiu atât de mic este și rezistența la apă – o caracteristică greu de oferit de mulți producători, cauză din care nu există foarte multe smartphone-uri care să o ofere.

Să izolezi un smartphone care are două camere foto pe spate și una frontală, plus o ieșire audio de 3,5 mm, astfel încât să nu intre apă în el, iar funcționalitatea să nu-i fie afectată, nu este deloc o sarcină ușoară pentru ingineri.

Deși cel mai slab punct al smartphone-urilor moderne rămâne bateria, din cauza procesului tehnologic vechi folosit în construcție, și acest domeniu a adus îmbunătățiri importante în ultimii ani.

Pe de o parte, din ce în ce mai multe telefoane folosesc un standard comun, numit Qi, pentru alimentarea wireless a bateriei. Cu ajutorul unei baze care folosește inducția magnetică, un utilizator care petrece mult timp la birou, poate ține în permanență telefonul încărcat fără să apeleze la fire.

La 10 ani de la reinventare, smartphone-ul continuă să impresioneze

Pe de altă parte, pentru a compensa parțial dezavantajele bateriilor, producătorii au implementat ceea ce se numește încărcare rapidă. Dacă tot trebuie să alimentezi un telefon care mai are puțină baterie, măcar să faci acest lucru repede. Iar smartphone-urile ultimilor ani pot să încarce până la 80% din baterie în jumătate de oră.

Poate cel mai subestimat aspect este cel al componentelor tehnice. Cu procesoare dotate cu 8 nuclee și 6 GB memorie RAM, smartphone-urile de top depășesc ca performanță multe dintre calculatoarele personale.

La granița dintre prezent și viitor avem inteligența artificială, realitatea virtuală și realitatea augmentată. Deși fiecare din cele trei au propriul domeniu de aplicare, acestea există deja și vor fi din ce în ce mai prezente la nivelul smartphone-urilor.

Inteligența artificială, implementată la nivelul chipset-ului, va învăța și va ajuta utilizatorul în realizarea anumitor sarcini. Va ști, de exemplu, când trebuie să dea volumul alertelor mai tare sau mai încet și va ști să prelucreze automat fotografiile analizând parametrii imaginilor.

Realitatea virtuală și cea augmentată, înainte să se devină cu adevărat două tehnologii mature și să-și descopere aplicațiile pe care le pot împlini, vor fi prezente pe cele mai multe dintre smartphone-uri. Ambele vor schimba dramatic peisajul jocurilor și al aplicațiilor de smartphone.

Cu toată această concentrare de tehnologie pe centimetru pătrat, era inevitabil ca smartphone-ul să ia locul anumitor produse de sine stătătoare. Această mică cutie cu ecran mare a ajuns să înlocuiască categorii întregi de produse care aveau o piață bine definită.

Datorită calități audio și aplicațiilor dedicate, smartphone-ul a înlocuit cu succes, pentru mulți utilizatori, player-ul MP3. Același este și cazul aparatelor foto compacte a căror nevoie de achiziție a fost înlocuită tot de smartphone, cu a sa camera foto din ce în ce mai performantă.

Într-o măsură parțială, smartphone-ul, prin funcționalitatea oferită de aplicații și avantajul mobilității este preferat altor dispozitive în anumite situații. Scanarea unor fotografii sau documente, comunicarea prin intermediul aplicațiilor de chat ori email și alte funcții pot fi foarte bine apelate de pe smartphone în locul unui scanner ori a unui PC.

Smartphone-ul a demonstrat, încă o dată, că tehnologiile noi tind să-și demonstreze superioritatea în fața generațiilor și a obiceiurilor vechi tocmai prin faptul că utilizatorii ajung să le prefere și să le adopte la scară largă, recunoscând implicit avantajele pe care le aduc.

Acest articol face parte din seria Tehnologia îți schimbă lumea, un proiect susținut de IQOS - inovația care revoluționează experiența fumatului.

viewscnt
Afla mai multe despre
smartphone