Jarvis, bot-ul de Facebook Messenger care poate deveni un asistent personal virtual

Jarvis, bot-ul de Facebook Messenger care poate deveni un asistent personal virtual
scris 30 mai 2016

Inteligența artificială, concept abstract, ne este cunoscută de o mulțime de ani, unora dintre noi din filme, altora din cărți. Teoria inteligenței artificiale a dat frâu liber imaginației, dar abia în prezent începe să facă primii pași timizi.

AI-ul (Artificial Intelligence) poate lua numeroase forme și poate avea un număr foarte mare de aplicații practice, dar, la bază, nu este altceva decât o încercare de reproducere a modului în care funcționează creierul uman, un computer care să poată înțelege și răspunde cerințelor într-un mod cât mai natural cu putință.

Urmărește-ne și pe Google News

Orice AI ar trebui să aibă două componente: baza de date și funcția interactivă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Baza de date este cea care diferențiază robotul de om, punând la dispoziția AI-ul cantități imense de informații, imposibil de reținut pentru un om.

La polul opus, funcția interactivă este cea care încearcă să apropie robotul de om, ca mod de înțelegere și exprimare. Idealul din acest punct de vedere ar fi ca interacțiunea dintre om și computer să se realizeze în mod diametral opus decât se face în prezent: computerul să fie cel care trebuie să se adapteze la nevoile și particularitățile umane, și nu omul să fie cel nevoit să învețe și să se adapteze la modul în care lucrează un calculator.

De vorbă cu un bot CITEȘTE ȘI De vorbă cu un bot

Boții, sau chat boții pe numele lor complet, sunt una dintre reprezentările unui sistem de inteligență artificială - intermediarul dintre informație și om. Facebook, Google și Microsoft sunt doar numele cele mai importante dintr cei care și-au anunțat intențiile de a dezvolta și lansa boți.

Facebook a fost, însă, cel mai rapid dintre toți. Aplicația Facebook Messenger a primit suport pentru boți la începutul lunii aprilie și, de atunci, developerii au primit undă verde pentru lansarea propriilor chat boți.

Una dintre cele mai simple și mai practice idei pe care poate fi bazat un bot este cea de asistent virtual. Un astfel de sistent se dorește a fi Jarvis, disponibil 24 de ore din 24 la adresa m.me/helloimjarvis.

Jarvis vorbește engleza și înțelege câteva formulări elementare. Acesta poate fi folosit, prin conversații simple, pentru a-ți aminti de diverse task-uri la data și ora dorite.

Formulările pe care Jarvis le înțelege sunt de genul ”remind me to answer a mail” sau ”remind to buy milk”.

După stabilirea subiectului, Jarvis va întreba când dorești să-ți amintească. Pentru asta, poți folosi fie formele standard pentru dată și oră, sau o formulare relativă, de genul ”in 2 hours”.

La final, Jarvis va confirma memorarea reminder-ului printr-un mesaj care include atât subiectul, cât și ora setată.

Jarvis, bot-ul de Facebook Messenger care poate deveni un asistent personal virtual

Fiind un bot integrat într-o aplicație de chat, în speță Facebook Messenger, reminderele vor lua forma unor mesaje care vor fi livrate precum mesajele obișnuite. Cu alte cuvinte, un reminder de la Jarvis poate fi primit pe orice dispozitiv pe care folosești Facebook Messenger.

Funcționalitatea pe care Jarvis o oferă se încadrează în potențialul general al boților, fiind limitat de tehnologia actuală, dar arătând potențial. Botul Jarvis nu este cu nimic mai util decât o aplicație, este doar o altă posibilitate de realizare a aceleiași funcții.

Deocamdată, boții sunt limitați ca funcționalitate, aflându-se la ani lumină distanță de ceea ce, în teorie, ne promit inteligența artificială și interacțiunea naturală a sistemelor artificiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
ai
inteligenta artificiala
facebook
maessenger
jarvis
boti