În vara acestui an, Japonia va lansa în spațiu o sondă ecologică, menită să combată poluarea cu particule de aluminiu creată de sateliții dezintegrați la reintrarea în atmosferă.
Cercetătorii japonezi au creat un satelit din lemn de magnolie, iar acum finalizează planurile privind lansarea acestuia în cursul verii.
Numit LignoSat, satelitul din lemn s-a dovedit, în cadrul testelor realizate la bordul Stației Spațiale Internaționale, deosebit de stabil și rezistent la fisuri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Însă, principală menire a acestuia este reducerea poluării realizate de sateliți. Când nu mai sunt necesari sau nu mai pot funcționa, sateliții cad pe Pământ, arzând în atmosferă și creând mici particule de aluminiu care afectează mediul.
Pentru a rezolva problema, cercetătorii de la Kyoto au evaluat mai multe tipuri de lemn încercând să determine cât de bine ar putea rezista rigorilor lansării spațiale și a zborurilor lungi pe orbita Pământului.
În cele din urmă, cel mai robust s-a dovedit a fi lemnul de magnolie, din care a fost construit satelitul LignoSat. Acesta va fi testat riguros după ce va ajunge pe orbită, pentru a se stabili dacă, într-adevăr, este fezabilă dezvoltarea unor flote de sateliți din acest lemn.
Experții estimează că în fiecare an vor fi lansați peste 2.000 sateliți, care, dacă vor fi construiți ca și până acum, vor crește și mai mult poluarea cu particule de aluminiu.