Irlanda vrea să reclame Facebook la Curtea de Justiție a UE referitor la mecanismul de transfer al datelor

Irlanda vrea să reclame Facebook la Curtea de Justiție a UE referitor la mecanismul de transfer al datelor
scris 8 feb 2017

Irlanda a lansat o acțiune împotriva Facebook în vederea unei plângeri la Curtea de Justiție a UE referitoare la mecanismul de transfer al datelor, într-un caz test care poate pune în pericol transferul de date peste Atlantic, relatează Reuters.

Inițiativa este cea mai recentă contestare a metodelor folosite de companiile mari de tehnologie, cum sunt Google și Apple, pentru a transfera datele personale ale cetățenilor din UE în Statele Unite, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Problema confidențialității datelor a ajuns în centrul atenției în urma dezvăluirilor făcute în 2013 de Edward Snowden, fost contractor al serviciilor americane de securitate, referitoare la activitățile de supraveghere în masă ale acestora, care au provocat indignare în Europa și neîncredere în companiile de tehnologie.

Curtea de Justiție a UE a anulat ulterior un acord care reglementa transferul datelor între UE și SUA, iar cele două părți au convenit un acord nou, pentru protejarea mai eficientă a confidențialității.

Autoritatea irlandeză pentru protecția datelor, care are jurisdicție asupra Facebook pentru că sediul european al companiei este la Dublin, vrea ca instanța europeană să determine validitatea modelelor de contracte ale Facebook, care sunt folosite de mii de alte companii pentru transferul datelor personale în afara UE.

Twitter va lansa trei funcții împotriva abuzurilor online CITEȘTE ȘI Twitter va lansa trei funcții împotriva abuzurilor online

Comisarul irlandez pentru protecția datelor, Helen Dixon, consideră că unele plângeri la adresa modelelor de contracte sunt bine fundamentate, a declarat Michael Collins, avocat al autorității de reglementare, la Înalta Curte a Irlandei.

Collins a spus că numai Curtea Europeană de Justiție, nu o curte națională, sau autoritatea de protecție a datelor personale, are dreptul să invalideze o decizie a Comisiei Europene.

El a arătat că, potrivit legislației UE, un transfer de date poate avea loc doar dacă o țară din afara UE asigură un nivel adecvat de protecție.

O decizie împotriva modelelor de clauze poate provoca probleme mari companiilor care trebuie să transfere date personale în Statele Unite.

Facebook, care își va exprima punctul de vedere în instanță, a arătat în luna mai a anului trecut că este una dintre miile de companii care folosește modelele respective și că are mai multe căi prin care poate transfera date în SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
curtea de justiție a ue
transfer date