Intel estimează, pentru primul trimestru al anului, venituri în intervalul de 10,5 miliarde dolari - 11,5 miliarde dolari, sub prognoza analiștilor, de 13,93 miliarde de dolari.
Gigantul american se așteaptă la o pierdere ajustată de 15 cenți pe acțiune, față de calculele anterioare, care indicau un profit de 24 de cenți pe acțiune.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru ultimul trimestru al anului trecut, compania a raportat venituri mai mici cu 32%, de până la 14 miliarde de dolari, tot sub estimarea analiștilor, de 14,46 miliarde de dolari.
Acțiunile scad cu 7%, conform Reuters.
Luna trecută, compania le-a făcut o ofertă de trei luni de concediu fără plată, pentru 2023, celor câteva mii de angajați din Irlanda.
Producătorul american de procesoare încearcă să reducă costurile cu 3 miliarde dolari anul viitor, pentru a contracara o scădere dramatică a industriei globale.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Florin Popa, director B2B Orange România: PNRR e o șansă ca IMM să se digitalizeze accelerat. Romania, deși nu stă bine la digitalizare, are active pe care se poate baza. Nimeni nu credea că e posibil acum 10 aniAnterior, producătorul american de semiconductori Intel a anunțat că își va reduce numărul de angajați cu 20%, pentru a-și diminua costurile și a face față încetinirii pieței de computere personale.
Cu peste 121.000 de angajați care lucrează pentru companie la nivel global, numărul de persoane care vor pierde locurile de muncă poate astfel ajunge până la 24.000.
Compania pregătește totodată reduceri de costuri de până la 10 miliarde dolari, în următorii trei ani.
CITEȘTE ȘI Prețurile la gaze în Europa au scăzut după ce liderii UE au făcut front comun și au sprijinit măsurile de criză„Plănuim ca incertitudinea economică să persiste până în 2023”, a declarat anterior CEO-ul Pat Gelsinger, într-o conferință telefonică cu analiștii. O recesiune globală este posibilă, a spus și șeful financiar al Intel, David Zinsner.
Intel urmărește reducerea cu 3 miliarde de dolari a costurilor de vânzări și a cheltuielilor operaționale în 2023, iar valoarea economiilor anuale va ajunge la 8- 10 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2025.
Recent a fost anunțat că Intel Corp. intenționează să demareze o amplă restructurare de personal, de ordinul câtorva mii de posturi, pentru a-și reduce costurile și a face față încetinirii pieței de computere personale.
CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Producătorul român de condimente Aromatique Food, cumpărat de israelienii de la Turpaz. Tranzacție de peste 3 milioane de dolariIntel suferă în prezent de pe urma scăderii cererii pentru procesoare destinate computerelor personale, principala sa ramură de activitate, și în paralel nu a reușit să recupereze cotele de piață pierdute în fața rivalilor precum Advanced Micro Devices Inc.
În luna iulie, Intel a avertizat că vânzările sale pentru anul 2022 vor fi cu aproximativ 11 miliarde de dolari mai mici decât estima anterior. Tot atunci Intel a recunoscut că ar putea face unele schimbări pentru a îmbunătăți profiturile.
"Reducem cheltuielile de bază în anul calendaristic 2022 și ne uităm să adoptăm acțiuni suplimentare în a doua jumătate a anului", a declarat atunci directorul general de la Intel, Pat Gelsinger.
Precedentul val important de concedieri de la Intel a avut loc în anul 2016, când grupul american a eliminat aproximativ 12.000 de locuri de muncă, sau 11% din efectivele totale. Între timp compania a mai recurs și la alte restructurări și la închiderea unor divizii și, la fel ca multe alte companii din industria de tehnologie, a înghețat angajările la începutul acestui an, pe fondul înmulțirii semnelor de recesiune.
Potrivit firmei de cercetare de piață IDC, vânzările de PC-uri au scăzut cu 15% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Toți cei trei mari producători, HP Inc., Dell Technologies Inc și Lenovo Group Ltd.,care utilizează procesoarele Intel în laptop-urile și desktop-urile lor, au înregistrat scăderi semnificative ale vânzărilor.
Însă momentul actual este unul stânjenitor pentru Intel să anunțe concedieri având în vedere că la începutul anului grupul a făcut lobby pentru un pachet de stimulente în valoare de 52 de miliarde de dolari pentru producătorii de cipuri și a promis că își va extinde capacitățile de producție din SUA.
Alți producători de cipuri, precum Nvidia și Micron Technology Inc., au evitat să recurgă la concedieri până acum. În schimb, alte companii din sectorul de tehnologie, precum Oracle Corp. și Arm Ltd., au anunțat deja restructurări de personal.