Kaspersky, unul dintre cei mai mari producători de soluții de securitate, a anunțat că în ultimul an numărul infectărilor cu ransomware a crescut cu 17,7%.
Ransomware este o formă de malware ce criptează fișierele de pe calculator și cere o răscumpărare pentru redarea accesului. Cum nu există altă metodă pentru decriptarea fișierelor, utilizatorii și companiile aleg de cele mai multe ori să plătească atacatorilor suma cerută pentru a reintra în posesia datelor de pe propriile calculatoare.
Conform Kaspersky, în ultimul an au fost infectați 2.315.931 utilizatori, cu 17,7% mai mult decât anul anterior, când numărul utilizatorilor afectați de această formă de malware era de 1.967.784.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
4,34% din totalul utilizatorilor s-au lovit de un ransomware - cu 0,7% mai mult decât acum un an.
În urmă cu un an, cel mai activ ransomware era CryptoWall. Acesta a fost responsabil de aproape 60% din totalul infectărilor cu acest tip de virus. În ultimul an, cel mai răspândit ransomware a devenit Teslacrypt, vinovat de 48,81% dintre atacuri.
În general, cei care crează ransomware atacă la întâmplare, dovadă stând faptul că 86% dintre cei vizați sunt utilizatori casnici. În ultimul an, însă, a crescut numărul infectărilor în rândul utilizatorilor de business, semn că atacatorii încep să-i targeteze pe cei care au date importante și bani să plătească răscumpărările. Numărul calculatoarelor din cadrul companiilor infectate a crescut în ultimul an de la 6,8%, la 13,13% din totalul infectărilor.
Țările care au suferi cel mai mare procent de atacuri sunt Germania, Italia și Statele Unite. Este un top în care ne bucurăm că România încă nu se află în top 10.
Prevenția infectării cu un ransomware implică foarte multe aspecte, de la evitarea link-urilor dubioase, la ștergerea fișierelor executabile de proveniență neclară. Cel mai important lucru este, însă, realizarea unui back-up pentru fișierele importante și copierea sa pe un mediu de stocare extern.