Daniel Dines, cofondatorul UiPath, compania din România care a ajuns la o valoare de 10 miliarde de euro (Decacorn), le-a vorbit studenților din Cluj despre începuturile UiPath, dificultățile întâmpinate în drumul spre succes și despre greșelile pe care ar trebui să le evite cei care încep acum un business.
„Principala mea preocupare este să-mi schimb ideile. Dacă n-am schimbat nimic în 6 luni de zile, nu e bine. Totul e un BIAS (eroare sistematică - n. red.). Dorința de simplificare a fost pe primul loc în viață. Totdeauna trebuie să simplifici, iar atunci lucrurile funționează. Pentru a avea succes trebuie să ai puterea de a convinge niște oameni inteligenți să meargă pe aceeași direcție cu tine. Puterea secretă e puterea de organizare. Trebuie să simplifici.
M-a ajutat mult să fiu un om antisistem, încă din comunism, sunt un model auto-didact, propria mea creație. Eram sceptic cu privire la toată informația care ni se livra din comunism. Când mi-am ales facultatea, am ales computer science, foarte pompos termenul pe vremea aceea. Universitatea pe care am făcut-o eu a fost horror. Un curs de automate finite și gramatici, mi-a fost singurul de folos. În rest 0. N-am învățat statistică. Azi vreau să învăț machine learning, dar nu am fundamente matematice. E un regret că nu am o formație academică solidă. Dacă m-aș întoarce înapoi, aș investi mult mai mult în educație, în knowledge", a spus la Cluj Daniel Dines, CEO UiPath, citat de Ziua de Cluj.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punctAntreprenorul român a povestit cum a început drumul său pe calea programării și cum a învățat să codeze fără calculator.
„Mi-a plăcut de mic să citesc, a fost o pasiune. În videoclipurile pe care le vedem azi pe rețelele de socializare e o versiune foarte simplificată a ceva. Favoritul meu e Feodor Dostoievski, chiar dacă e rus. Nu sunt cel mai deștept personaj dintr-o încăpere, dar am un street smart. Înțeleg omul rapid, în 20 de secunde îmi pot da seama despre el, iar după o discuție de 5 minute îl cunosc deja bine. Ca să construiești o companie mare, echipa e esența. Am vrut să fiu scriitor, dar nu aveam prea mult talent. Mi-am folosit cealaltă parte a creierul, partea pe matematică. Nu am fost la meditații în viața mea. Nu m-a pasionat absolut deloc ce se întâmpla la facultate. La 19 ani trebuia să mă întrețin singur, făceam activități de tipul Glovo-ului de azi. Făceam 30-40 de dolari pe lună, iar când am auzit că un prieten s-a angajat ca programator pentru 300 de dolari pe lună, aprope că am scăpat paharul cu bere din mână, atunci mi-a stârnit și mie interesul”, își amintește Dines.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiereCofondatorul UiPath spune că a citit cu pasiune cartea fondatorului C++, Bjarne Stroustrup, pe care avea să îl și cunoască mai târziu. De acolo a învățat suficient încât să meargă la un interviu. Era o firmă mică, care făcea un soft pentru industria textilă.
„Eu făceam desen vectorial. Ca să aprofundez mai bine, mergeam seara dupăm ora 20, când nu era nimeni la cel mai bun calculator de acolo. 6 luni de zile, de la ora opt seara până a doua zi dimineața la 6. Prietenii s-au speriat după ce m-au văzut după. Am înțeles cum funcționează”, povestește Dines.
Dines: „Fericirea vine de la capacitatea de a fi captivat de ceea ce faci. Banii sunt absolut irelevanți"
Co-fondatorul primului unicorn românesc susține cu tărie că „fericirea vine de la capacitatea de a fi captivat de ceea ce faci. Banii sunt absolut irelevanți. Oamenii sunt fericiți dacă au capacitatea de a fi absorbiți. Când lucram în Microsoft eram depresiv, eram rupt din societate. Pasiunea mea e tenisul, atunci sunt eu captivat. Acest sport mă prinde”, a spus Daniel Dines.
Înainte de a porni UiPath în România, acesta a stat timp de cinci ani în SUA, unde a lucrat pentru Microsoft.
CITEȘTE ȘI Elon Musk va scoate Twitter de pe bursă, dar vrea să o listeze din nou peste câțiva ani„Deși era la vârf, Microsoft era moartă. Microsoft este ceea ce e azi pentru că au înțeles trend-ul. Un exemplu bun este consola de jocuri Xbox. Acolo i-au copiat pe cei de la Sony, care aveau PlayStation. În 2005 am pornit o firmă de apartament. Când m-am întors aici, nu mi se părea că există o companie decentă în România. Am preferat să trăiesc de la lună la lună, cu proiectele mele de outsourcing, decât să lucrez pentru un prost. Vindeam servicii în valoare de de 100.000 de euro pe an după criza din 2008-2009. Am mai rămas 3-4 oameni. Știam că avem o tehnologie interesantă. Am angajat femei studente briliante. Anda și Lavinia, care au devenit practic cofodatori. A fost o strategie de marketing genială”, mai afirmă Daniel Dines.
Acesta a vorbit puțin și despre războiul din Ucraina
„Mă gândesc la războiul din Ucraina. Nu vor accepta vreo pace. Vor spune «dacă tot am ajuns aici, I wanna go all in»”, crede Dines.
„În viață, să fii arogant e foarte costisitor"
„În viață, norocul este extraordinar de important. În 2012, martie, am lansat o platforma nouă, dar voiam să tragem cortina. Însă în octombrie 2013 am primit o cerere de la o adresă de e-mail de Yahoo să facem o demonstrație, să vindem produsul nostru. De fapt era o companie mare, interesată să ne cumpere produsul.
Caracterul oamenilor contează foarte mult. Tipul era indian. Se ocupa cu automatizarea. Omul era tratat foarte de sus. Ne-a dat o șansă, să facem același produs pe care îl făcea atunci o companie britanică, Blue Prism. S-au dus cei mai buni oameni. Au stat 3 luni. Ce făceau ceilalți într-un an, noi am reușit în trei luni. Am învățat tehnologia. Am copiat partea bună de la orice competitor. Competitorii au fost aroganți și nu voiau să ia ce e mai bun de la alții. În viață, să fii arogant e foarte costisitor”, afirmă antreprenorul.
O bancă japoneză, cel mai mare client Ui Path
„La început de 2017, ne-a contactat cel mai mare client al nostru de acum, o bancă japoneză, Sumitomo. Pe atunci aveam mai mult clienți în Europa. Am cunoscut un japonez foarte interesant. Era CAO (Chief Administrative Officer - n. red.) la Barclays. El a vrut să devină reprezentantul unei companii de RPA în Japonia. Primesc un telefon să mă duc în Tokyo pentru că el dorea să facă afaceri doar dacă cunoaște personal fondatorii unei companii. M-am dus, oricum eram pasionat de cultura japoneză. A fost impresionat că îi înțeleg cultura. Japonezii sunt un fel de extratereștri pe pământ. Nu sunt aroganți, doar par. Merită vizitată țara. Sunt organizați și au precizia nemților. Sunt cele mai bune servicii din lume acolo. Nu au coșuri de gunoi. Toți au o punguță la ei în care își pun resturile. Și azi sunt cel mai bun client al nostru. Înveți mult când lucrezi cu un client mare. S-a schimbat mentalitatea developerilor de la noi. Oamenii și-au schimbat atitudinea. Am făcut soft-ul UiPath să fie mult mai scalabil", a explicat Daniel Dines.
Acesta a vorbit despre importanța de a lua decizii, chiar dacă acestea se pot dovedi greșite.
„Întotdeauna sunt greșeli. Filozofia mea de viață este următoarea. Ca să mergi din A în B, trebuie să iei niște decizii. Tentația naturală a oamenilor este să nu ia decizii. E important să mergi din A în B, chiar dacă e o decizie greșită, măcar ai niște date. Companiile mari nu pot să bată de multe ori start-up-uri pentru că nu-și permit să piardă timpul, să greșească”, a mai afirmat Dines.
„Cred că am o datorie față de România"
„E greu să te simți bine altundeva în afară de țara ta. Cred că am o datorie față de România. Să le povestesc oamenilor despre istoria asta. Avem 60 de oameni anagajați la Cluj, restul până la 1.000 sunt în București. Suntem americani ca incorporare, dar avem IT-ul în România. În afară de US, orice vânzare ajunge în România. Am atras mulți bani în România cu Ui Path”, spune Daniel Dines.
Întrebat de studenți la ce fel de companie s-ar angaja dacă ar fi în locul lor, acesta a spus că ar căuta o companie care oferă stock options. Studenții l-au chestionat și despre viziunea sa asupra unei mentalități sănătoase.
„Când lucram în Microsoft, credeam că știu destulă programare, codare etc. Aveam o viață foarte confortabilă. Mă distram, știam pe toată lumea. M-au lăsat să lucrez și din România vreo 9 luni, dar în acei 5 ani nu am învățat nimic. După am învățat mult. Am jucat 5 ani tenis cu un prieten. Eram slabi. Nu am evoluat. Dacă nu îți propui să schimbi sau să evoluezi, nu o să ai succes. Mi-am dat seama și am schimbat. Fixed mindset (mentalitate fixă - n. red.) înseamnă stagnare”, spune cel mai bogat român.
Unde vede UiPath peste 5 ani?
„Noi, ca aspiranți și ca model, dorim să ajungem la o cifră de afaceri de 5 miliarde de dolari. Service Stock îmi place. Preferăm să creștem cu profit 100%, dar să pierdem bani, decât cu 20% fără risc. Am câștigat în piață pentru că tehnologia noastră este mai ușor de folosit", explică Daniel Dines.
Cel mai bogat român a vorbit și despre momentele negre din UiPath, acea perioadă de 10 ani când a concediat aproape toți angajații.
„Nu am avut o plasă de siguranță. Dacă aș fi avut, aș fi acționat. Când fostul meu șef de la Microsoft a plecat în 2011 să lucreze la Amazon și m-a chemat, acela a fost cel mai aproape de o plasă de siguranță. E bine și nu e bine să ai o plasă de siguranță. Când am plecat din Microsoft, aveam un salariu de 100.000 de dolari pe an. Îmi cumpărasem un BMW. Destinul fiecărui om este unic. Oamenii care se nasc în familii super bogate nu prea fac nimic în viața lor. Nu auzi de oameni din familii super bogate să face ceva super semnificativ. La noi este cea mai fun companie de lucrat. Am ținut să avem terasă foarte mare la sediu, atât în Cluj-Napoca, cât și în București. În perioada pre-pandemie, work hard, party hard era la ordinea zilei. Aveam un automat de bere și prosecco”, dezvăluie Dines.
Cum să convingi investitorii
„În idei nu investește nimeni. Oamenii investesc în alți oameni. Nu aș investi într-o companie fără a-i cunoaște pe fondatori. În ziua de azi, în programare, investiția nu trebuie să fie mare. Trebuie să găsești oameni și să îi convingi. Dacă nu convingi familia sau prietenii, cum convingi un investitor? Banii sunt o comoditate. Start-up-urile românești care încep aici nu mă atrag. Cred că România devine o bază bună pentru un start-up ok, însă ambițiile ar trebui să fie globale. Prin digital marketing și blogger marketing ne-am câștigat poziția noastră pe piață. Blue Prism nu a făcut asta. Cel mai important lucru în viață este să ai principii solide. Fiecare om are adevărul lui. Cel mai important lucru pentru cineva e să descopere care e ortodoxia lui, nu religios vorbind”, mai spune Daniel Dines.
Antrepenorul român susține că „faptul că eșuezi nu e un stigmat. E unul din cele mai bune experiențe pe care le poți avea în viață.”