Haosul provocat de CrowdStrike ar putea determina o regândire a politicilor în rândul investitorilor și clienților

Haosul provocat de CrowdStrike ar putea determina o regândire a politicilor în rândul investitorilor și clienților
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iul 2024

Compania americană de securitate cibernetică CrowdStrike a ajuns vineri în centrul atenției din toate motivele greșite, după ce o actualizare de software cu defect efectuată de aceasta a provocat ravagii în întreaga lume, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Acțiunile companiei au scăzut vineri cu peste 11%, după ce o întrerupere a funcționării sistemelor informatice a perturbat operațiunile în mai multe industrii - închiderea serviciilor publice, oprirea zborurilor și forțarea unor companii media să întreruă emisia.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Raport BNR: Cum arată firmele de succes din România și care sunt domeniile în care activează CITEȘTE ȘI DOCUMENT Raport BNR: Cum arată firmele de succes din România și care sunt domeniile în care activează
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

CrowdStrike - care a atins anterior o capitalizare de piață de aproximativ 83 de miliarde de dolari - este printre cei mai populari furnizori de securitate cibernetică din lume, cu aproape 30.000 de abonați la nivel global.

Firma a fost o companie software preferată de investitori, datorită creșterii și marjei mari.

Prețul acțiunilor CrowdStrike s-au dublat în ultimul an, înainte de scăderea de vineri.

Dar întreruperea sistemelor de IT ar putea forța clienții și investitorii deopotrivă să-și regândească dependența de companie, deschizând ușa potențialilor rivali precum Palo Alto Networks, ale cărei acțiuni au crescut cu 1,7% vineri, și SentinelOne, care a consemnat o creștere a titluriloe sale cu până la 3,6%.

Wizz Air anunță că serviciile sale online sunt disponibile; se pot face rezervări și check-in CITEȘTE ȘI Wizz Air anunță că serviciile sale online sunt disponibile; se pot face rezervări și check-in

”Acest eveniment este o reamintire a cât de complexe și împletite sunt sistemele noastre de calcul globale și cât de vulnerabile sunt ele la o greșeală și o eroare”, a declarat Gil Luria, analist senior de software la D.A. Davidson.

El a adăugat că ”Deși majoritatea companiilor nu au cu adevărat o alternativă la Microsoft, ele au alternative pentru securitate”.

”Acest lucru poate determina multe companii să-și reconsidere produsul de securitate pe care îl folosesc și dacă trebuie să se diversifice între diferite produse de securitate pentru a preveni aceste tipuri de întreruperi”, a mai spus el.

Directori de securitate de la diferite companii și-au exprimat nemulțumirea față de CrowdStrike, dar nu au dezvăluit planuri de a opri colaborarea cu aceasta, potrivit unei persoane aflate la curent cu intențiile lor.

FOTO Schemă majoră de deturnare de fonduri alocate armatei ucrainene CITEȘTE ȘI FOTO Schemă majoră de deturnare de fonduri alocate armatei ucrainene

Analiștii au spus că, deși evenimentele de vineri au fost dăunătoare pentru CrowdStrike, ei nu au prevăzut că firmele concurente vor lua o mare cotă de piață ca urmare a incidentului.

”Acesta este în mod clar un ochi negru major pentru CrowdStrike și acțiunile va fi sub presiune”, a spus Dan Ives, analist la Wedbush Securities, dar a remarcat că incidentul a rezultat dintr-o actualizare tehnică și nu dintr-o amenințare de hack sau cibersecuritate, care ar fi fost ”mai îngrijorător”.

Analiștii JPMorgan au spus că clienții vor fi inițial supărați, dar că compania și-a asumat problema.

CEO-ul CrowdStrike, George Kurtz, a spus într-o postare pe platforma de socializare X că evenimentul nu a fost un incident de securitate sau un atac cibernetic și că a fost implementată o soluție.

Studiu: Numărul consumatorilor care adoptă Sistemul de Garanție – Returnare este în continuă creștere CITEȘTE ȘI Studiu: Numărul consumatorilor care adoptă Sistemul de Garanție – Returnare este în continuă creștere

Ulterior și-a cerut scuze pentru impactul produs de companie.

”Au loc pene, iar amploarea aici este semnificativă, dar credem că gestionarea rapidă și un răspuns eficient din partea CrowdStrike vor fi de ajutor”, au spus analiștii JPMorgan.

Ben Bernstein, un fost investitor în securitate cibernetică, care conduce acum startup-ul de securitate Gusto, a declarat că intenționează să rămână cu CrowdStrike pentru moment.

”De obicei vrei să mergi la companii mai mari, unde se presupune că au procese mai bune. Este vorba despre anumite companii și interacțiuni pe care oamenii le au cu aceste companii și dacă simt că sunt de încredere”, a spus Bernstein.

viewscnt
Afla mai multe despre
crowdstrike
internet blackout
probleme crowdstrike
pană internet