Orange Romania și asocierile formate din Software Imagination & Vision (lider) și Aggranda Solutions, Vodafone Romania (lider), White Cell Technologies, Trencadis Corp (lider) și MC Labs Software Services, precum și Arobs Systems (lider) și Ernst & Young s-au înscris la o licitație organizată de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) pentru soluții tehnologice de automatizare / robotizare a proceselor de lucru (RPA). Contractul a fost estimat la 106,8 milioane de lei, fără TVA, pentru 12 luni.
"Obiectivul general al proiectului este sprijinirea transformării digitale, creșterea productivității și rezilienței și reducerea erorilor și a timpului de prelucrare a cererilor (cetățenilor) adresate autorităților publice, prin adoptarea de soluții de automatizare a proceselor de lucru robotice – RPA (automatizarea sarcinilor laborioase, repetitive și bazate pe norme).
Obiectivele specifice ale proiectului sunt analiza fluxurilor de lucru existente în instituțiile publice și propunerea de soluții tehnologice RPA adecvate, lansarea cererii pentru instituțiile interesate să beneficieze de soluții RPA și implementarea de soluții de sprijinire a automatizării proceselor de lucru robotice și a inteligenței artificiale pentru minimum 18 instituții publice din administrația centrală", se arată în caietul de sarcini al licitației.
Proiectul este parte a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
"Rezultate așteptate în urma derulării contractului:
- standardizarea proceselor, ca parte a continuității operaționale cu avantajul asigurării transparenței și predictibilității serviciului public pentru cetățean;
- creșterea eficienței prin centralizarea datelor și asigurarea unui format standardizat al acestora;
- creșterea productivității, permise prin automatizarea proceselor;
- eficientizarea furnizării serviciilor publice furnizate de către autoritățile publice;
- reducerea costurilor necesare asigurării serviciilor publice furnizate;
- reducerea timpului în care cetățenii / operatorii economici beneficiază de aceste servicii;
- îmbunătățirea interacțiunii dintre cetățeni / mediul de afaceri cu autoritățile / instituțiile publice", mai scrie în caietul de sarcini.
Automatizarea proceselor robotizate (RPA) reprezintă o nouă categorie de software pentru întreprinderi utilizată în mediul digital, replicând modul în care angajații folosesc un computer pentru a desfășura procese operaționale.
CITEȘTE ȘI VIDEO O nouă bucată de autostradă va fi deschisă. Cu 8 luni mai devremeSoluțiile de tip RPA sunt suficient dezvoltate, scalabile și reziliente pentru a putea fi utilizate de administrația centrală, într-o varietate de domenii, de la administrarea fondurilor, până la poliție, asistență medicală sau educație, deoarece pot sprijini calculele fiscale, controalele antifraudă, raportarea criminalității, diagnosticarea asistenței medicale și gestionarea bazelor de date pentru studenți. Studiul menționat afirmă, de asemenea, că RPA este capabil "să reducă erorile umane, să reducă costurile operaționale și să permită personalului să se concentreze asupra unor sarcini mai valoroase".
Digitalizarea, alături de adoptarea tehnologiei de automatizare a proceselor de lucru/Robotic Process Automation (RPA) și a celor bazate pe inteligență artificială de către sectorul public, pot asigura creșterea productivității și implicit a rezilienței aparatului administrativ, sprijinind astfel o relansare economică mai rapidă, se mai arată în documentație.
Autoritatea pentru Digitalizarea României este o instituție creată în 2020 pentru a realiza obiectivele Guvernului în sfera transformării digitale a societății românești. Mai multe detalii AICI.