La fel ca Facebook, Google va prefera să nu mai afișeze știri deloc în Canada, decât să plătească publicațiilor ale căror știri le preia.
Online News Act, sau Legea C-18, va începe să-și facă efectele în șase luni, iar giganții americani, care au profitat de pe urma publicațiilor ale căror știri le-au preluat, nu sunt deloc fericiți.
Conform viitoarei legi, platformele online vor fi obligate să negocieze plata unor sume de bani publisherilor ale căror știri sunt afișate sau către care se face trimitere prin link-urile postate.
CITEȘTE ȘI Google declanșează concedieri la WazeGoogle spune că va elimina toate link-urile către știri din cadrul propriilor servicii disponibile în Canada. Sunt incluse aici Google News, Google Search și Discover. Se va înceta și operarea serviciului News Showcase.
Spre deosebire de alte regiuni, inclusiv unele țări europene, unde Google a fost de acord să plătească pentru știri, legea din Canada este considerată prea dură de companie.
Decizia Google vine la doar câteva zile după ce și Meta a anunțat că va bloca accesul la știri pe Facebook și Instagram în Canada, după ce a făcut același lucru în Australia și Noua Zeelandă.
Ambele companii folosesc amenințarea cu blocarea știrilor ca un instrument de negociere cu guvernele locale, sperând să obțină anumită concesii. Până acum, însă, oficialii canadieni au fost de neînduplecat.