După mai multe luni de teste, cea mai nouă versiune de Android este lansată oficial, fiind deja disponibilă pentru unele smartphone-uri.
Android 10 a ieșit din stadiu beta și poate fi implementat de producători pe smartphone-urile proprii. Primele telefoane care pot deja folosi noua versiune sunt, bineînțeles, cele din seria Pixel, dezvoltate chiar de Google.
Dincolo de smartphone-urile celor de la Google, primii terți care lansează update-ul la Android 10 sunt cei de la Essential Phone, compania înființată de fondatorul Google, Andy Rubin, după plecarea de la Google.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cât de curând, Android 10 va ajunge și la posesorii smartphone-urilor One Plus 7, testele realizate de producătorul chinez aflându-se într-un stadiu avansat.
În ciuda faptului că poartă versiunea cu numărul 10, cea mai nouă iterație de Android reprezintă un update minor, în comparație cu versiunile mai vechi. Majoritatea modificărilor au avut loc “sub capotă” fiind invizibile utilizatorului obișnuite.
Cea mai importantă noutate este Dark Theme, o setare care activează o paletă coloristică ce folosește în principal culori închise, menite să reducă consumul de energie pe telefoanele cu ecran AMOLED.
Când utilizatorul va activa această opțiune, toate aplicațiile compatibile vor folosi automat și ele modul întunecat din dotare. Problema este că va dura mult până când dezvoltatorii se vor alinia modului întunecat din Android 10. La această oră, nici măcar toate aplicațiile Google nu-l suportă.
Prima versiune de Android care nu folosește numele unui desert vine și cu un nou sistem de gesturi, separat de bara cu butoane de navigare și într-o anumită măsură similar gesturilor de pe iPhone.
Pe partea de intimitate, Android are acum, în sfârșit, opțiunea acordării accesului la localizare aplicațiilor doar în timp ce acestea sunt active. Până acum, accesarea localizării dădea unei aplicații dreptul de a citi oricând aceste informații, utilizatorii fiind lipsiți de control în acest sens.