O inteligență artificială (AI) dezvoltată de Google este capabilă să prognozeze vremea pe o perioadă de 15 zile și cu o acuratețe fără precedent, salvând astfel multe vieți care s-ar pierde din cauza catastrofelor climatice devenite tot mai numeroase, a anunțat miercuri gigantul american din sectorul internetului, informează AFP.
Modelul GenCast inventat de DeepMind, laboratorul de cercetare în AI deținut de Google și cu sediul la Londra, "a arătat capacități mai bune de previzionare" decât actualul model de referință, potrivit Google.
Centrul european de previziuni meteorologice pe termen mediu realizează în prezent prognoze pentru 35 de țări și este considerat o referință mondială în materie de precizie meteorologică, scrie Agerpres.
Însă, de acum înainte, susține grupul Google, GenCast depășește precizia prognozelor centrului european în peste 97% din cele 1.320 de dezastre climatice înregistrate în 2019 asupra cărora cele două modele au fost testate.
Modelul Google dezvoltat timp de patru decenii din 1979 până în 2018 pe baza mai multor date - temperatură, viteza vântului și presiunea atmosferică - poate să producă o prognoză pe 15 zile în doar opt minute, comparativ cu o întârziere de câteva ore în prezent.
"GenCast furnizează previziuni mai bune despre vremea zilnică și evenimentele extreme... și asta cu până la 15 zile în avans", precizează un comunicat al grupului Google.
Potrivit avertizărilor transmise de oamenii de știință, condițiile meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente și mai grave din cauza schimbărilor climatice induse de oameni.
În august 2024, mai multe incendii de pădure din Hawaii au ucis 100 de persoane. Autoritățile americane au fost criticate atunci pentru că nu au alertat la timp populația în legătură cu caracterul iminent al incendiilor.
CITEȘTE ȘI Secretarul de Stat al SUA a declarat, într-un discurs dur la adresa ministrului rus Serghei Lavrov de la reuniunea OSCE, că “autoritățile române au descoperit un efort rusesc, de amploare și bine finanțat, de a influența recentele alegeri prezidențiale”În vară, un val brusc de căldură care s-a abătut asupra Marocului a ucis cel puțin 21 de persoane în 24 de ore. Iar în septembrie, uraganul Helene a ucis 237 de oameni în Florida și în alte state din sud-estul Statelor Unite.
Or, potrivit Google, GenCast "a depășit sistematic" modelul de referință actual în materie de previzionare a căldurii extreme, a frigului extrem și a vitezei vânturilor violente.
"Previzionările mai exacte ale riscurilor de condiții meteorologice extreme le pot ajuta pe autorități să protejeze mai multe vieți, să evite pagube materiale importante și să economisească bani", au subliniat reprezentanți grupului Google.