Autoritățile din Germania au ordonat joi companiei Facebook să își restricționeze activitățile de colectare a datelor. Biroul Federal pentru Carteluri a decis, în urma unei anchete care a durat trei ani, că rețeaua socială respectivă abuzează de poziția dominantă pe piață pentru a obține date ale utilizatorilor fără consimțământul acestora, informează Reuters.
Bundeskartellamt - autoritatea pentru controlul concurenței - a obiectat în special față de modul în care Facebook colectează date de la aplicații proprii, cum ar fi WhatsApp și Instagram, sau ale unor terți. O altă practică abuzivă este, potrivit biroului, urmărirea online a persoanelor care nici măcar nu utilizează Facebook, cu ajutorul opțiunilor "like" ("îmi place") și "share" ("distribuie"). Datele provenite de la WhatsApp și Instagram vor putea fi alocate Facebook doar cu consimțământul voluntar al utilizatorilor; acordul va fi necesar și pentru colectarea de date de la alte site-uri de internet, scrie Agerpres.
"Pe viitor, Facebook nu va mai avea permisiunea de a-și obliga utilizatorii să accepte colectarea practic nelimitată a datelor și atribuirea datelor din afara Facebook conturilor lor de Facebook", a explicat șeful biroului, Andeas Mundt.
Facebook a anunțat că va contesta decizia Bundeskartellamt.