Furnizorii de web, conținut și comunicații electronice - obligați să blocheze accesul la site-uri de propagandă teroristă. Altfel, riscă amendă de 100 milioane lei. Pentru accesarea site-urilor, închisoare până la 3 ani

Furnizorii de web, conținut și comunicații electronice - obligați să blocheze accesul la site-uri de propagandă teroristă. Altfel, riscă amendă de 100 milioane lei. Pentru accesarea site-urilor, închisoare până la 3 ani
scris 24 ian 2019

Accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin internet sau alte mijloace de comunicații electronice, în scopul însușirii ideologiei teroriste va fi tratată ca infracțiune și pedepsită cu închisoare de până la 3 ani. Furnizorii de servicii de găzduire, de conținut sau de rețele de comunicații electronice destinate publicului vor fi obligați să elimine sau blocheze un astfel de conținut online, altfel vor risca amenzi de până la 100 de milioane de lei.

Prevederile au fost introduse într-un proiect de lege care actualizează, conform directivei europene în domeniu, legislația națională privind prevenirea și combaterea terorismului.

Urmărește-ne și pe Google News

Printre noile prevederi se află și dispoziții privind eliminarea sau blocarea accesului la conținutul online prin intermediul căruia se face apologia actelor de terorism, se îndeamnă la comiterea unui act de terorism sau sunt promovate idei, concepții, doctrine ori atitudini în scopul susținerii cauzei sau activității entităților teroriste. Autoritățile susțin că noile prevederi nu aduc atingere măsurilor luate din proprie inițiativă de industria internetului pentru a preveni utilizare abuzivă a serviciilor. 

FOTO Facebook elimină sute de pagini și conturi care își aveau originea în Rusia. Administratorii și titularii se prezentau ca fiind inclusiv politicieni și din România CITEȘTE ȘI FOTO Facebook elimină sute de pagini și conturi care își aveau originea în Rusia. Administratorii și titularii se prezentau ca fiind inclusiv politicieni și din România

Închisoare pentru accesarea site-urilor teroriste

Potrivit proiectului, accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicații electronice, precum și deținerea de astfel de materiale, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare, va constitui infracțiune și va atrage o pedeapsă cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Proiectul prevede însă că nu constituie infracțiune fapta menționată ”dacă este săvârșită în scopuri științifice sau academice”.

Unicornul UiPath, fondat de români, ajunge la venituri recurente de 200 milioane dolari. Creștere de 5.600% în doi ani CITEȘTE ȘI Unicornul UiPath, fondat de români, ajunge la venituri recurente de 200 milioane dolari. Creștere de 5.600% în doi ani

Obligații pentru furnizorii de servicii de găzduire, furnizorii de conținut sau furnizorii de rețele de comunicații electronice

- Furnizorii de servicii de găzduire și furnizorii de conținut sunt obligați ca, la decizia motivată a autorității de reglementare, să întrerupă, imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin intermediul conținutului respectiv se face apologia actelor de terorism, se îndeamnă la comiterea unui act de terorism sau se promovează idei, concepții, doctrine sau atitudini, în scopul susținerii cauzei/activității entităților teroriste.

- În situația în care eliminarea la sursă a conținutului nu este fezabilă, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului sunt obligați ca, la decizia motivată a ANCOM, să întrerupă, imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații ori stocarea conținutului, prin blocarea accesului la acesta.

- La decizia motivată a ANCOM, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului au obligația de a bloca imediat accesul utilizatorilor din România la conținutul care face apologia actelor de terorism, îndeamnă la comiterea unui act de terorism sau promovează idei, concepții, doctrine sau atitudini, în scopul susținerii cauzei/activității entităților teroriste și este transmis într-o rețea de comunicații electronice de către persoane care nu se află sub jurisdicția legislației naționale.

- La decizia motivată a ANCOM, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică - ICI București are obligația de a bloca imediat funcționalitatea unui domeniu „.ro” al cărui nume face apologia actelor de terorism, îndeamnă la comiterea unui act de terorism sau care promovează idei, concepții, doctrine sau atitudini, în scopul susținerii cauzei/activității entităților teroriste, până la expirarea domeniului respectiv, ulterior fiind blocată înregistrarea acestuia.

Autorul unui studiu privind informațiile publicate online atenționează: \'\'Nu te poți ascunde pe o rețea de socializare\'\' CITEȘTE ȘI Autorul unui studiu privind informațiile publicate online atenționează: ''Nu te poți ascunde pe o rețea de socializare''

De asemenea, furnizorii de servicii mass-media au obligația de a nu promova sau facilita promovarea de idei, concepții, doctrine sau atitudini care fac apologia actelor de terorism, îndeamnă la comiterea unui act de terorism sau pot susține cauza și/sau activități ale entităților teroriste.

Deciziile ANCOM ar urma să fie emise numai în baza solicitărilor motivate ale autorității naționale în domeniul prevenirii și combaterii terorismului (SRI), ale procurorilor sau judecătorilor. 

Totodată, în vederea asigurării controlului judiciar, este prevăzută posibilitatea contestării, la instanța de contencios administrativ. 

Astfel, deciziile pot fi contestate, sub sancțiunea decăderii, în termen de 15 zile de la data comunicării, de către furnizorii de servicii de găzduire, furnizorii de conținut sau furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului și, în termen de 30 de zile de la data întreruperii, de către orice altă persoană care se consideră vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim, la instanța de contencios administrativ competentă.

Contestația nu suspendă însă executarea deciziei.

Nerespectarea obligațiilor prevăzute de către furnizorii de servicii de găzduire, furnizorii de conținut sau furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului va constitui contravenție și va fi sancționată cu amendă de la 50 milioane lei la 100 milioane lei.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor vor fi realizate de către personalul împuternicit în acest scop de ANCOM.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie aprobat de Guvern și apoi dezbătut și adoptat de către Parlament, pentru ca în cele din urmă să fie promulgat de șeful statului.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
terorism
internet
furnizori
blocare
acces
site
propaganda
ancom
amenda
inchisoare