Firmele și persoanele fizice autorizate ar putea fi obligate să își preschimbe certificatul de înregistrare fiscală, pentru a primi, alături de codul unic de identificare, și o adresă de e-mail identică cu acesta. Adresa va reprezenta sediul electronic către care vor fi transmise toate documentele oficiale, dacă un proiect legislativ depus la Senat în acest sens va fi aprobat de Parlament.
Documentul stabilește că, odată cu înregistrarea fiscală, orice operator economic va primi, alături de codul unic de identificare, și o adresă de e-mail identică cu acesta, care va reprezenta sediul electronic al firmei și către care vor fi transmise toate documentele oficiale.
Dacă proiectul va fi aprobat, toți operatorii economici vor fi obligați să își preschimbe certificatul de înregistrare fiscală într-un termen de șase luni, pentru a avea adresa de e-mail identică cu codul unic de înregistrare. Ștergerea mesajelor va fi posibilă doar la epuizarea spațiului alocat și doar dacă sunt stocate separat.
Obligația va fi impusă persoanelor fizice și juridice, autorizate, care fabrică, importă, depozitează, transportă sau comercializează produse ori părți din acestea sau prestează servicii.
"În consecință, orice document, citație, act procedural sau administrativ sau orice altă comunicare oficială transmisă către sediul electronic va avea aceleași efecte ca informările tipărite și transmise prin agent procedural sau servicii poștale/de curierat. În această categorie vor intra inclusiv comunicările între operatorii privați transmise prin intermediul sediului electronic", se arată într-un comunicat al PNL, din partea căruia a fost promovat proiectul.
Necesitatea unei astfel de adrese este explicată mai plastic de către inițiator, senatorul liberal Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării și președinte al Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în Guvernul Tăriceanu: „În epoca internetului de mare viteză, noi încă suntem dependenți de hârțoage. Ne plângem de birocrație, de timp pierdut, dar suntem obligați să așteptăm până găsește factorul poștal pe cineva la sediu ca să-i înmâneze un act oficial. Comunicarea prin intermediul mijloacelor electronice a devenit o obișnuință în viața de zi cu zi și, cu toate acestea, instituții ale statului precum ANAF sau instanțele judecătorești continuă să transmită documente oficiale prin intermediul poștei sau curierului, fapt care dă naștere la amânări, vicii de procedură și costuri generate de tipărirea inutilă. Sper ca această inițiativă legislativă să fie aprobată în planul Parlamentului și să ne ajute să economisim timp și bani".