Piața investițiilor în startup-uri a paralizat în acest an, iar situația se va înrăutăți în 2023, estimează Valentin Filip, Managing Partner Fortech Investments. Compania a investit în 2022 în 8 startup-uri, iar pentru anul viitor și-a propus să adauge în portofoliu între 8 și 10 noi firme.
“Totodată, începem să vedem evoluția startup-urilor în care ne-am implicat încă din 2021 și vom investi în runde de follow-on pentru a susține creșterea accelerată. Vedem încă din acest an, 2022, o paralizie a pieței de investiții în startup-uri, iar 2023 se preconizează a fi un an chiar mai marcat de acest fenomen. Construim în mod activ o rețea de investitori alături de care să putem investi și sperăm că această abordare să ne ofere suficientă flexibilitate și încredere pentru a avea o activitate susținută în 2023”, a declarat Filip pentru Profit.ro.
În noiembrie, compania românească Fortech, specializată în servicii de outsourcing pentru dezvoltare de software, a fost cumpărată de grupul american GlobalLogic Inc., parte a conglomeratului japonez Hitachi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În urma acestei tranzacții, spune Filip, divizia de Investments continuă independent, cu acționariatul original și o stabilitate în finanțare sporită.
„Deși a fost un an de incertitudine și expectativă, am reușit să ne atingem obiectivele și să progresăm în ambiția noastră de a susține startup-urile din ecosistemul românesc, cât și din exteriorul țării. În 2022 ne-am concentrat mai mult în a descoperi companii din Europa și America în care să putem investi, și astfel avem deja aproximativ jumătate din investiții făcute în afara țării”, notează managing partnerul Fortech Investments.
Compania are anul acesta 8 startup-uri în care a investit sau este foarte aproape de finalizare, cu activități în zone precum fintech, automotive, sănătate, imobiliare și energie.
CITEȘTE ȘI Undă verde - Cea mai mare bancă comercială din Moldova vine la Bursa de Valori BucureștiDintre acestea, două sunt parteneriate tip joint venture, unde Fortech investește prin implicarea unei echipe de dezvoltare și ajută startup-ul în implementarea soluției. Alte patru au fost investiții de tip follow-on, direcție căreia compania îi va dedica tot mai mult din bugetul de investit pe măsură ce fondul se maturizează.
Fortech evaluează constant 7-9 startup-uri, atât din țară cât și din exteriorul acesteia, pentru posibile noi investiții.
“Ne bucură să vedem că sunt multe startup-uri europene cât și americane deschise la a fi finanțate de fonduri din România. Asta ne oferă și nouă posibilitatea de a fi la curent cu ce se întâmplă în lume și în același timp, la a vedea cum poate evolua și piața românească”, mai spune Filip.
Fortech a anunțat în vara anului trecut înființarea diviziei de investiții, Fortech Investments, având ca programe principale un fond de investiții dedicat startup-urilor și proiectele de tip joint venture, pentru firmele stabilite deja pe piață.
Compania Fortech a fost înființată în urmă cu 19 ani și are acum peste 1.000 de angajați, fiind unul dintre cei mai mari furnizori de servicii software din regiunea Transilvaniei, cu birouri regionale în Iași, Oradea și Brașov.