Departamentul american al Justiției a anunțat luni că a reușit să deblocheze iPhone-ul folosit de unul dintre teroriștii de la San Bernardino și a renunțat la procesul împotriva Apple, ceea ce a pus capăt unei lupte legale cu miză mare, dar lasă deschisă problema mai amplă privind criptarea telefoanelor în general, relatează Reuters.
Guvernul “a avut succes în a obține datele stocate pe iPhone-ul lui Farook (teroristul de la San Bernardino – n.r.) și nu mai are nevoie de ajutorul Apple”, se arată într-un document depus de Departamentul Justiției în instanță, scrie News.ro
Finalul brusc al confruntării dintre Apple și autoritățile americane, ce a fost urmărită îndeaproape de toată industria IT, este o victorie pentru companie. Apple era implicată într-un proces cu Departamentul de Justiție, în urma unui ordin judecătoresc care impune companiei să scrie un nou soft care să nu includă protejarea cu parolă a iPhone-ului utilizat de terorist.
“Încă de la început ne-am opus cererii FBI ca Apple să contruiască o portiță de acces în sistemul iPhone, pentru că noi credem că ar fi greșit și ar oferi un precedent periculos”, a anunțat Apple luni, într-un comunicat. “După ce Guvernul a renunțat la caz, niciunul dintre aceste lucruri nu s-a întâmplat. Cazul nu ar fi trebuit deschis niciodată”, a anunțat conducerea companiei.
CITEȘTE ȘI După o absență de patru ani, Netflix revine în topul Fortune al celor mai admirate 50 de companii din lumeÎnsă polemica mai amplă privind accesul autorităților la informații criptate este departe de a se fi încheiat. Industria IT susține cu vehemență că orice variantă care ajută serviciile statului să ocolească măsurile de securitate ale produselor sale va submina siguranța tuturor.
Pe de altă parte, oficialii guvernamentali avertizează că investigațiile vor fi îngreunate în lipsa accesului la datele din telefoanele suspecților.
Rizwan Farook și soția sa au ucis în decembrie 14 oameni, în timpul unui atac comis în San Bernardino, California. Cei doi au fost uciși în confruntarea cu poliția.