Un judecător federal american a dat aprobarea finală privind plata a 650 de milioane de dolari de către Facebook pentru a pune capăt unei dispute privind confidențialitatea, caz ce a implicat grupul din California și 1.6 milioane de utilizatori din statul Illinois, informează AFP.
Un avocat din Chicago, Jay Edelson, a dat în judecată Facebook, acuzând rețeaua socială că a colectat în mod ilegal date biometrice pentru a identifica fețele, încălcând o lege din 2008 a statului Illinois privind protejarea vieții private, scrie Agerpres.
La sfârșitul lunii ianuarie 2020, Facebook a fost de acord să plătească 550 de milioane de dolari după ce nu a reușit să obținut anularea acțiunii pentru viciu de procedură în acest caz de acțiune colectivă în justiție din 2018, după ce plângerea inițială fusese depusă în 2015.
Însă în iulie 2020, judecătorul de district al cazului, James Donato, a decis că această sumă nu este suficientă.
În timpul procesului a reieșit că Facebook stochează date biometrice fără acordul utilizatorilor, încălcând legea din statul Illinois.
În 2019, Facebook a propus ca funcția de recunoaștere facială să fie doar opțională.
Potrivit judecătorului Donato, decizia este una istorică și reprezintă o "victorie majoră pentru consumatori în domeniul foarte controversat al confidențialității digitale".
CITEȘTE ȘI VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istorică"Aceasta este una dintre cele importante reglementări stabilite vreodată pentru (un litigiu privind) o încălcare a vieții private", a mai comentat judecătorul, care a adăugat că reclamanții vor primi despăgubiri de cel puțin 345 de dolari fiecare.