Facebook a afirmat în fața Înaltei Curți din Irlanda că nu vede cum vor funcționa serviciile sale din Uniunea Europeană dacă autoritatea de reglementare îi blochează mecanismul de transfer al datelor, potrivit documentelor din instanță citată de publicația Sunday Business Post, transmite Reuters.
Gigantul de media socială a anunțat săptămâna trecută că Comisia pentru Protecția Datelor din Irlanda, principala autoritate de rreglementare a companiei din UE, a luat decizia preliminară că mecanismul pe care îl folosește pentru transferul datelor din UE în Statele Unite ”nu poate fi folosit în practică”, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Facebook a solicitat și a obținut blocarea temporară a ordinului și o evaluare a acestuia la Înalta Curte, care va analiza problema în noiembrie.
Într-un document anexat cererii de blocare a ordinului, directorul pentru protecția datelor și jurist general asociat al Facebook Ireland, Yvonne Cunnane, a afirmat că nu este clar cum poate continua compania să își ofere serviciile în UE dacă ordinul irlndez va fi pus în aplicare.
”Nu este clar cum va putea Facebook, în aceste condiții, să continue să ofere serviciile Facebook și Instagram în UE”, potrivit documentului citat de publicație.
Documentul nu a fost făcut public, a declarat un purtător de cuvânt a Înaltei Curți, iar un purtător de cuvânt al Facebook nu a răspuns imediat unei solicitări pentru comentarii trimisă pe email.
Facebook a afirmat pe 9 septembrie, într-o postare pe blog care a confirmat investigația autorității de reglementare irlandeze, că s-a bazat pe clauzele contractuale standard (SCC) pentru a transfera date în țări din afara UE și că interdicția ar avea ”consecințe mult mai largi asupra afacerilor care se bazează pe SCC”.
Investigația irlandeză se bazează pe o decizie din luna iulie a Curții Europene de Justiție referitoare la situațiile în care pot fi folosite SCC în mod legal.
Decizia Curții Europene de Justiție a venit în urma îngrijorărilor exprimare de UE că regimul de supraveghere din SUA ar putea să nu respecte drepturile la confidențialitate ale cetățenilor UE, atunci când datele lor personale sunt trimise în SUA pentru uz comercial.