Fondul de investiții META Estate Trust, companie holding formată, cum a anunțat în premieră Profit.ro, din nume grele de investitori din imobiliare, energie, transport, HoReCa și piața de capital, a aprobat prospectul de Ofertă Publică Inițială (IPO) al companiei. Astfel, Meta Estate Trust va desfășura IPO-ul în vederea majorării capitalului social și, ulterior, al listării pe piața AeRO a Bursei de Valori București, în perioada 20 iulie – 02 august.
Noile acțiuni pot fi subscrise la 1,14 lei/acțiune în prima săptămână, respectiv 1,20 lei/acțiune în cea de-a doua săptămână de subscriere.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania vizează majorarea capitalului social cu 25 de milioane de lei, o creștere cu 33% comparativ cu capitalul social actual. Meta Estate Trust va oferi astfel investitorilor din piața de capital posibilitatea de a achiziționa un număr maxim total de 25 de milioane de acțiuni. De asemenea, prețul de subscriere este de 1,2 lei/acțiune, un preț cu discount față de evaluarea companiei de 1,58 lei/acțiune. Mai mult de atât, în perioada 20 – 26 iulie, compania va oferi un discount adițional de 5% din prețul de subscriere, ajungând astfel la 1,14 lei/acțiune.
Potrivit companiei, valoarea minimă de subscriere este de 5.000 de acțiuni, în timp ce, în cazul suprasubscrierii, pentru a se determina numărul de acțiuni ce revine fiecărui investitor, se va folosi metoda de alocare pro-rata. În cadrul ofertei publice inițiale, Meta Estate Trust beneficiază de asistența juridică a Popovici, Nițu, Stoica & Asociații, în timp ce evaluarea companiei a fost realizată de Veridio. De asemenea, BRK Financial Group asigură intermedierea.
„Meta Estate Trust aduce, pe piața din România, un model de business inovator, agil și mai ales rezilient în perioadele de incertitudine și de corecție a pieței. Realizarea IPO-ului, urmat de listarea pe piața secundară a Bursei de Valori București a fost, încă de la început, parte din strategia de business a companiei deoarece ne dorim să punem la dispoziția celor interesați de piața imobiliară o alternativă atractivă investițiilor tradiționale ce oferă protecție la inflație în contextul economic actual și, de asemenea, lichiditatea oferită de piața de capital”, a declarat Eugen Voicu, Președinte al Consiliului de Administrație Meta Estate Trust.
Potrivit afirmațiilor sale, fondurile obținute în urma ofertei publice inițiale derulate vor fi direcționate către creșterea portofoliului de active al companiei și dezvoltarea de noi linii de business.
„Din poziția de pionier pe segmentul de profil, ne dorim să fructificăm inteligent oportunitățile oferite de piață, de aceea sumele obținute în urma ofertei de acțiuni vor fi utilizate pentru creșterea, consolidarea și lărgirea portofoliului de active. În contextul de piață actual, în care investițiile imobiliare reprezintă active de refugiu, modelul de business aplicat de Meta Estate Trust asigură o diminuare a riscurilor prin diversificare atât geografică, cât și pe segmente de piață, dar mai ales printr-o rotație rapidă a capitalului”, a mai spus Eugen Voicu.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Hagag a semnat un acord cu proprietarii complexului Therme pentru achiziția unui proiect rezidențial lângă Stejarii lui ȚiriacAcesta a subliniat că un alt avantaj al Meta Estate Trust, odată cu listarea pe bursă, este dat de faptul că investitorii se vor bucura de lichiditate pentru o clasă de active tradițional ilichidă.
Reprezentantul companiei a mai afirmat, de asemenea, că acționarii reprezentând peste 50% din capitalul actual al companiei și-au luat angajamentul de a nu-și vinde acțiunile pe o perioadă de minim 6 luni de la listarea la bursă.
„Ne bucurăm că o mare parte dintre acționarii actuali, membrii fondatori, echipa de management cât și Advisory Board-ul și-au enunțat, o dată în plus, încrederea în modelul de business abordat de compania noastră. Astfel, ca dovadă a angajamentului lor pe termen lung, chiar dacă acțiunile Meta Estate Trust vor intra la tranzacționare în luna august, aceștia nu își vor înstrăina portofoliul pe o perioadă de 6 luni”, a încheiat Eugen Voicu.
Pe lângă majorarea capitalului social, acționarii au decis și emiterea, în următorii doi ani, a unor serii de obligațiuni în valoare totală de până la 10 milioane de euro.
Obligațiunile vor avea o rată a dobânzii de maximum 9% per an și o scadență maximă de 60 de luni, urmând să fie oferite investitorilor din România, prin intermediul unuia su mai multor plasamente private și/sau oferte publice, cel târziu până la finele anului viitor, relevă date analizate de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Miliardarul Teddy Sagi a intrat într-un acord cu Hagag pentru vânzarea clădirilor sale de birouri din România, unde este și sediul eMagMoment anunțat în premieră de de Profit.ro încă din primăvara anului trecut, compania Meta Estate Trust (MET) face pasul decisiv către bursă. Sistemul operatorului de piață BVB a procesat în toamnă operațiunea de piață premergătoare listării, în valoare de 29,90 milioane lei.
Compania a operat anterior o majorare de capital, în urma căreia a ajuns la fonduri proprii în valoare de 75 milioane de lei, fiind atrase peste 40 de nume noi în acționariat.
Noua tranzacție a fost realizată la 1,1000 lei/acțiune.
Alături de inițiatorul proiectului, Eugen Voicu, și societatea de administrare a activelor financiare Certinvest, au venit Ovidiu Ioan Andrieș, noul proprietar al Smart Diesel (cel mai mare benzinar independent); consultantul și coach-ul Adrian Stanciu; Andrei Sârbu, Maria Andrei și Ionuț Nicolescu – managerii SVN România (cel mai mare vânzător de apartamente); familia Dragoș și Alexandru Bonea împreună cu afacerea lor cu amenajări interioare Delta Studio; Gabriel Stanciu, CEO-ul Alstom Transport România; Marian Alecu, unul dintre cei mai puternici oameni din industria HoReCa, acționar în lanțul City Grill; Viorel Opaiț, Business Development Director la liderul consultanților imobiliari JLL Romania; Andreea Păun, managing partner al companiei de consultanță imobiliară Griffes; Deig Oriol Casellas, fost development manager la Veranda Mall Obor; Răzvan-Grigore Găină, consilier parlamentar și fost director general al companiei de instalații Branpis Bacău; Ilinca Păun, antreprenor și fost șef al brokerului imobiliar Colliers International.
„Am finalizat cu succes al doilea plasament privat și ne-am atins astfel obiectivele pentru acest an. Bucuria noastră este cu atât mai mare cu cât și de această dată ni s-au alăturat peste 40 de noi acționari, printre care se numără mulți antreprenori de top, conducători de companii multinaționale sau manageri din private equity sau bănci. Succesul acestui plasament privat ne arată că investitorii apreciază unicitatea modelului nostru de business și potențialul pieței imobiliare locale.
Continuăm dezvoltarea și ne asumăm listarea companiei în trimestrul al 2-lea al anului viitor printr-un IPO care sperăm să consfințească atingerea unui capital social de peste 25 milioane euro după numai 12 luni de activitate“, a declarat atunci, pentru Profit.ro, Eugen Voicu, cofondator Meta Estate Trust.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Domeniul Știrbey a fost vândut. O apropiată a familiei lui Dan Voiculescu a cumpărat marele domeniu. Lichidator pentru Profit.ro: Probabil se va păstra caracterul de evenimente culturale, concerte, corporate pentru mulținaționale, nunți Meta Estate Trust propune investitorilor trei tipuri de investiții rezidențiale; unul cu randament mare și orizont investițional de 12-18 luni în proiecte rezidențiale în faze incipiente, prin parteneriate cu dezvoltatori imobiliari, cu exit înainte de finalizarea acestora; un alt tip este cu randament mediu și orizont investițional de 6-18 luni în achiziția de apartamente la prețuri reduse (stressed assets) și aprecierea lor accelerată prin finisarea apartamentelor la standard înalt și vânzarea ulterioară la prețul pieței și ultimul tip, cu randament mic și orizont investițional de 3-12 ani, în închirierea de apartamente pe termen scurt și lung.
Sursele Profit.ro spun că portofoliul actual al Meta Estate Trust este de circa 30 de apartamente, însă fondul este într-un stadiu incipient. După dezvoltarea fondului, urmează investițiile în spații industriale și de birouri, spun sursele Profit.ro. Proprietățile de birouri vizate ar putea fi clădirile de tip boutique de clasă B, situate central, la care pot fi aduse îmbunătățire tehnice și relansate pe piață sau la care să se îmbunătățească mixul de chiriași.