EuroHPC, cu România printre membrii fondatori, a selectat țările care vor găzdui primele 8 supercalculatoare în cadrul proiectului

EuroHPC, cu România printre membrii fondatori, a selectat țările care vor găzdui primele 8 supercalculatoare în cadrul proiectului

Supercalculatorul IBM Blue Gene. Foto: Wikimedia Commons

scris 10 iun 2019

Primele 8 supercalculatoare achiziționate prin programul paneuropean “Europa Digitală” al Comisiei Europene vor fi găzduite de Bulgaria, Cehia, Finlanda, Italia, Luxemburg, Portugalia, Slovenia și Spania.

EuroHPC, societate mixtă înființată la finele anului trecut cu scopul de a investi în calculul de înaltă performanță, cu România printre membrii fondatori, a anunțat unde vor fi amplasate primele 8 centre care vor găzdui supercalculatoare în cadrul proiectului.

Urmărește-ne și pe Google News

Cele 8 orașe selectate sunt Sofia (Bulgaria), Ostrava (Republica Cehă), Kajaani (Finlanda), Bologna (Italia), Bissen (Luxemburg), Minho (Portugalia), Maribor (Slovenia) și Barcelona (Spania).

Hackerii au reușit să infecteze smartphone-urile cu Android încă din fabrică CITEȘTE ȘI Hackerii au reușit să infecteze smartphone-urile cu Android încă din fabrică

EuroHPC intenționează să cumpere 3 sisteme pre-exascale (capabile să execute peste 150 milioane de calcule pe secundă, sau 150 Petaflops) aflate în topul 5 mondial, precum și 5 sisteme petascale, capabile de cel puțin 4 milioane de miliarde de calcule pe secundă.

“Aceste centre vor oferi cercetătorilor acces la supercalculatoare de talie mondială, o resursă strategică pentru viitorul industriei europene. Cerceătorii vor putea să își proceseze datele în interiorul UE și nu în afara ei. Este un pas înainte important pentru ca Europa să ajungă la următorul nivel în ceea ce privește capacitatea de calcul de înaltă performanță – ne va ajuta să avansăm în tehnologiile orientate spre viitor, precum Internetul Lucrurilor, inteligența artificială, robotică și analiza de date”, spune Andrus Ansip, vicepreședintele Comisiei pentru Piața Unică Digitală.

Achiziția va fi finanțată de mai multe consorții, formate din 19 dintre cele 28 de țări europene participante la EuroHPC și din companii private, acestea urmând să se ocupe și de administrarea centrelor care vor găzdui supercomputerele. Potrivit Comisiei Europene, modalitățile exacte de finanțare vor fi dezvăluite în cadrul acordurilor de găzduire semnate cu fiecare consorțiu.

EuroHPC a fost înființată în noiembrie anul trecut cu un buget de aproximativ 1 miliard de euro, jumătate din sumă fiind asigurată din bugetul UE, iar cealaltă jumătate din bugetele statelor participante la proiect. Partenerii privați vor furniza resurse suplimentare în valoare de peste 400 de milioane de euro.

Supercalculul este un domeniu prioritar în programul Europa Digitală al UE, fiind propusă alocarea unor fonduri totale de 2,7 miliarde de euro în perioada 2021-2027, în principal pentru dezvoltarea unei infrastructuri de talie internațională în materie de supercalculatoare și de prelucrare a datelor, dotate cu capacități exascale și post-exascale.

În prezent, lista participanților la EuroHPC include statele Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polania, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția și Turcia, precum și asociațiile ETP4HPC (Platforma de Tehnologie Europeană pentru Calcul de Înaltă Performanță) și BBDVA (Asociația pentru valoarea volumelor mari de date), în calitate de membri privați.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurohpc
supercalculatoare
supercomputere
tari-gazda
centre de gazduire
calcul inalta performanta