Ministerul Culturii a anunțat că proiectul de modificare a Legii audiovizualului, anunțat în premieră de Profit.ro, care prevede că serviciile de platformă de partajare a materialelor video, precum YouTube și altele similare, urmează să intre sub supravegherea Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), având nevoie de autorizare de funcționare de la acesta, instituția putând decide îndepărtarea anumitor conținuturi de pe aceste platforme sau restricționarea accesului la ele, a fost retras deocamdată din dezbaterea publică, urmând a fi reanalizat.
"Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului a fost retras din procedura de consultare publică, acesta urmând a fi reanalizat în raport cu oportunitatea reglementărilor și cu necesitatea implementării Directivei 1808/2018 privind sericiile mass-media audiovizuale", se arată într-un anunț postat pe site-ul Ministerului Culturii, inițiatorul proiectului.
Ulterior, ministerul a precizat, printr-un comunicat, că "o eventuală transpunere a Directivei menționate va fi supusă dezbaterii publice numai după ce vor avea loc consultări cu toți factorii interesați, respectiv reprezentanții mass-media".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totodată, șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a precizat că proiectul redactat nu a intrat până la acest moment în ședința de guvern.
Proiectul de lege elaborat de Ministerul Culturii este argumentat ca urmărind transpunerea în legislația națională a Directivei UE nr. 1808/2018 cu privire la serviciile media audiovizuale, care a avut ca scop, printre altele, "nivelarea terenului de joc" al pieței de profil din punct de vedere al poverii reglementării, audiovizualul clasic considerându-se nedreptățit din acest punct de vedere în comparație cu noii jucători online, inclusiv din social media.