Veniturile obținute la nivel global de către infractorii cibernetici de pe urma înșelătoriilor de tip „Pig butchering” au ajuns la 429 de milioane de dolari, în 2021, iar situația a devenit atât de gravă încât Uniunea Europeană (UE) și SUA au început demarat investigații extinse și urmărirea penală a persoanelor suspectate de acestor escrocherii, se menționează într-un articol de specialitate, publicat pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, Eset.
Potrivit sursei citate, tehnica „Pig butchering” se bazează pe o combinație de aplicații, site-uri web, găzduire web și oameni (în tot mai multe cazuri, victime ale traficului de persoane) pentru a construi o relație de încredere cu o persoană aleatorie pe o perioadă de săptămâni sau luni, adesea sub pretextul unui interes romantic, scrie Agerpres.
„Ca atare, această escrocherie nu este un gen cu totul nou de fraudă, deoarece împrumută din tehnicile unor tipuri de fraudă deja testate și de succes, cum ar fi cea romantică, și are ca finalitate convingerea victimei de a transfera bunuri sau sume de bani către răufăcători. Discuția în întregime online se poate îndrepta, în cele din urmă, către prezentarea unor oportunități de investiții, care implică de obicei criptomonede, de pe urma cărora escrocul susține că a câștigat profituri uriașe. Victima este invitată să participe și deseori chiar ajunge să facă acest lucru, determinată poate și de teama de a nu pierde următoarea mare oportunitate. Abordarea nu ridică suspiciuni, deoarece vine de la cineva de încredere, iar scenariul în care cineva care a avut profituri substanțiale după ce s-a implicat în investițiile cu criptomonede este deja un lucru obișnuit”, explică expertul Eset, Mark Szabo.
În multe cazuri, aceste scheme pot începe adesea cu ceva inofensiv precum un mesaj aparent transmis „din greșeală”, care în realitate poate conține malware sau linkuri către pagini web sau aplicații false, avertizează specialistul.
În ceea ce privește pagubele produse de o astfel de escrocherie, datele arată că, numai în 2021, au fost pierdute 429 de milioane de dolari, situație în care UE și SUA au demarat investigații extinse pe acest segment, precum și urmărirea penală a persoanelor suspectate de propagarea „Pig butchering”.
La nivelul escrocheriilor sentimentale, cele mai recente cifre ale Comisiei Federale de Comerț din SUA arată că pagubele aduse victimelor au fost de 1,3 miliarde de dolari, în 2022. Astfel, aproape 70.000 de persoane au raportat că au căzut victime ale escrocilor romantici, cu pierderi medii raportate de 4.400 de dolari. Doar o astfel de victimă a pierdut până la 2,5 milioane de dolari din cauza faptului că a fost înșelată în investiții cripto.
CITEȘTE ȘI Pfizer și BioNTech au propus ca UE să plătească jumătate de preț pentru fiecare doză de vaccin pentru Covid-19 anulată„Un alt aspect care înrăutățește situația, devenind un avantaj pentru infractori, sunt aplicațiile de traduceri online automate care ating un nivel ridicat de calitate și pe care le pot exploata pentru crearea de texte convingătoare într-o varietate de limbi. Împreună cu apariția noilor chatbot-uri bazate pe învățare automată, cum ar fi ChatGPT, escrocii pot genera mesaje și mai persuasive și la un ritm mai mare decât oricând, deschizând probabil calea către și mai multe operațiuni globale”, susțin experții.
Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) și se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecție și analiză a conținutul malware, fiind prezentă în peste 180 de țări.