Într-un context în care se confruntă cu perspectiva blocării accesului la rețelele 5G inclusiv în România, într-un război politic între SUA și China, gigantul chinez Huawei anunță că pregătește noi investiții pe piața locală și că are în plan să furnizeze soluții și pentru construirea infrastructurii 5G în România.
Astfel, pentru a doua parte a anului, compania anunță că își va concentra eforturile pe lansări-cheie de noi dispozitive flagship și își va consolida prezența din ce în ce mai puternică în toate categoriile de produse, prin noi lansări de laptopuri și accesorii.
„A doua jumătate a anului aduce cu sine un nou plan de dezvoltare a strategiei Huawei 1 + 4 + n, dar și de dezvoltare a tehnologiei la nivel de produse și conectivitate perfectă între dispozitive, puncte relevante care fac parte din viziunea și angajamentul companiei noastre pe termen lung. Cu siguranță, lansarea noii game de produse Mate 40 va fi una dintre veștile principale, dar pregătim un calendar susținut de lansări pentru această toamnă.”, declară Whisky Wangwei, country manager al Huawei Consumer Business Group.
Huawei are în plan extinderea rețelei de magazine și centre de servicii Huawei la nivel local, nu numai în București, ci și în alte două orașe din țară, printre care și Cluj-Napoca.
"Huawei are în plan să ofere soluții competitive și inovatoare pentru construirea infrastructurii 5G în România, fiind compania parte din grupul care deține cele mai multe patente de 5G și, totodată, compania care a adus o contribuție relevantă la crearea standardelor de securitate 5G, investind în decursul anilor în dezvoltarea a 23 de instituții de cercetare în 12 țări europene.
În următoarea perioadă, Huawei CBG se va concentra la nivel local pe consolidarea zonei de telefoane HMS, dar și a celorlalte categorii, precum laptopuri și accesorii, segmente care au crescut considerabil și au ajuns din nou în interesul utilizatorilor de produse Huawei", este mesajul companiei.
La nivelul Guvernului au fost redactat un proiect care stabilește că, în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum și în rețelele 5G din România, vor putea fi utilizate doar tehnologii, echipamente și programe software provenite de la producători care "nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent".
Proiectul, analizat de Profit.ro, nu definește sintagma "sistem juridic independent".
Astfel, potrivit draftului de act normativ citat, utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum și în rețelele 5G, cu excepția echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali, va fi condiționată de obținerea de către producători a unei autorizări. Aceasta va fi acordată prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în termen de maximum 4 luni de la data solicitării.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Conglomeratul Fosun, unul dintre cei mai mari investitori chinezi, condus de "Warren Buffett al Chinei", intră pe piața imobiliară românească prin achiziția Floreasca ParkÎn februarie anul acesta, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a avut o ieșire extrem de dură la adresa gigantului chinez telecom Huawei, în linie cu politica generală a Washingtonului pe această temă, afirmând că "Huawei reprezintă o cale greșită pentru dezvoltarea 5G, o companie care, spre deosebire de companii de încredere, a fost pusă sub acuzare de Departamentul de Justiție al SUA pentru fraude și complot pentru a fura secrete comerciale, iar în cadrul schemei pe care a folosit-o de zeci de ani a plătit bonusuri angajaților care au furat informații confidențiale de la concurenții din Statele Unite".
CITEȘTE ȘI Aurul strălucește în urma deprecierii dolarului și a scăderii randamentelor obligațiunilorEl a amintit și că, în august 2019, Statele Unite și România au semnat un memorandum de înțelegere prin care s-au pus de acord asupra amenințărilor pe care le reprezintă furnizorii de tehnologie 5G care nu sunt de încredere.
În replică, Huawei a transmis atunci, printr-un comunicat, că, prin mesajul său, ambasadorul SUA "a încercat să denatureze sensul conceptului de securitate, comerț și libertate, utilizând zvonuri nefondate si presupuneri drept dovezi" și, în plus, "a dorit să folosească doar informații în avantajul său, pentru a induce în eroare publicul din România, ceea ce reprezintă adevărata amenințare".
"Nu a existat niciodată vreo reglementare sau dovadă care să ateste faptul că Huawei este sub supravegherea guvernului chinez pentru a oferi accesul la tehnologie și informații armatei chineze sau agențiilor de informații chineze. Cu toate acestea, legea „CLOUD Act” obligă companiile de tehnologie din SUA să furnizeze date atunci când guvernul American le cere acest lucru. (...) Huawei salută poziția obiectivă a UE și suntem dispuși să contribuim cu capacitatea noastră profesională și să depunem toate eforturile pentru crearea unei societăți digitale mai bune, împreună cu clienții și partenerii noștri români. Avem toată disponibilitatea pentru abordarea problematicilor legate de securitatea cibernetică din România în condiții de deplină siguranță", se mai afirma în comunicatul Huawei.
CITEȘTE ȘI Disney a renunțat să lanseze „Mulan” în cinematografele din SUA și alte teritorii. Filmul va avea premiera onlineLuna trecută, Wall Street Journal a scris că statul chinez ar putea lua măsuri împotriva unor companii europene, precum Nokia și Ericsson, care au capacități de producție în această țară, ca răspuns la eventuale politici ale UE împotriva Huawei. Astfel, conform unor surse apropiate guvernului chinez, China ar putea merge până la blocarea vânzărilor în afara țării a produselor care sunt dezvoltate în această țară de companii europene.
Această măsura ar fi una de ultimă instanță, spun aceleași surse, și va fi luată doar atunci când negocierile și alte politici economice vor fi eșuat. Uniunea Europeană nu a luat măsuri împotriva Huawei, până acum, așa cum insistă administrația americană, ci a lăsat fiecare țară să decidă dacă lucrează sau nu cu Huawei.