Compania Digi Communications NV, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii de telecomunicații din România și Ungaria, a anunțat marți că va lansa o ofertă publică inițială pe Bursa de Valori București, ceea ce ar marca cea mai importantă listare de pe piața românească de capital din ultimii ani.
Listarea a fost estimată pentru luna mai.
Digi Communications NV este o companie înregistrată în Olanda prin intermediul căreia omul de afaceri Zoltan Teszari controlează cea mai mare afacere, compania RCS&RDS, ce deține cea mai mare rețea de cablu TV din România și a patra companie de telefonie mobilă, Digi Mobil.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"DIGI (...) anunță astăzi intenția de a lansa o ofertă publică inițială („IPO“ sau „Oferta“) de acțiuni ordinare din clasa B către public, în România, și anumiți investitori instituționali și profesionali (împreună, „Oferta“). DIGI intenționează să solicite admiterea Acțiunilor la tranzacționare pe Piața Reglementată la vedere operată de Bursa de Valori București („Admiterea“) în luna Mai 2017", a precizat compania, într-un comunicat.
"Este un pas uriaș în acest demers unic al pieței de capital românești care, după eforturile depuse de modernizare a pieței, devine astfel cea mai dinamică bursă din Europa Centrală și de Est", spune un comunicat de presă "la cald" al operatorului de piață Bursa de Valori București pe a cărei platformă ar urma să fie listată compania. "E un lucru pozitiv”, a declarat pentru Profit.ro Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la casa de brokeraj Tradeville. El spune că este ceea ce dorește piața, și anume ca pe bursă să vină companii din România care să crească și să poată susține business-ul pe 50 de ani.
"Suntem fericiți că vedem o ofertă publică primară din aceasta, cu atât mai mult cu cât este a unei companii private”, a adăugat acesta.
Compania a prezentat puține detalii despre valoarea listării, precizând doar că intenționează să listeze cel puțin 25% din capitalul social subscris, "presupunând că are loc exercitarea opțiunii de supra-alocare a 10% din acțiuni", imediat după admiterea la tranzacționare.
Dumitrescu de la Tradeville mai spune că pachetul tranzacționabil pe bursă ar trebui să fie chiar mai mare pentru ca operațiunea de piață să fie și mai atractivă. Investitorii instituționali nerezidenți sunt obișnuiți cu un free-float de măcar 35-40%. Brokerul spune că, odată ajunsă la BVB, compania are perspective, prin prisma dimensiunii sale, să intre în componența indicelui reprezentativ BET. Participarea urmează să fie determinată și de parametrii ofertei. „Așteptăm detalii”, zice Dumitrescu.
CITEȘTE ȘI BNR a vorbit magistraților despre economie și bănci, în cadrul unui seminar. Consultantul lui Isărescu, Bogdan Stănescu, care ocupă simultan 11 funcții la stat, printre moderatori"Detalii complete ale Ofertei vor fi incluse in Prospect, care urmează să fie publicat în timp util de către Societate, ulterior aprobării de către Autoritatea pentru Piețe Financiare din Regatul Țărilor de Jos (Stichting Autoriteit Financiële Markten)", a precizat compania, care operează rețeaua RCS&RDS în România.
Listarea Digi este intermediată de către Citigroup și Deutsche Bank, în calitate de coordonatori globali comuni, împreună cu BT Capital Partners., BRD-Groupe Société Générale, Société Générale, Raiffeisen Bank și Wood & Company Financial Services, în calitate de deținători comuni ai registrului de subscrieri.
"Ziua de astăzi marchează un moment istoric pentru DIGI Comunications N.V. și pentru economia românească, în general. În calitate de unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii de telecomunicații din România și Ungaria, intenția de listare la Bursa de Valori București este o oportunitate importantă pentru publicul românesc și va reprezenta o realizare de care vom fi foarte mândri. Investind în DIGI, investitorii obțin acces la un lider atractiv în industrie, cu o creștere structurală stabilă", a declarat directorul general al RCS & RDS SA, Serghei Bulgac.
Bulgac urmează să devină director general al Digi, a precizat compania.
O listare care poate propulsa bursa românească în categoria piețelor emergente
„Va fi una dintre listările mari pe bursa românească”, a declarat pentru Profit.ro Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction. „Este evenimentul anului. Doar o eventuală listare a Hidroelectrica poate eclipsa așa ceva.”
Aducerea RCS&RDS la cota BVB răspunde și unei lipse resimțite pe piața locală, cea de a nu fi avut un sector telecom, care de regulă, în piețele dezvoltate este foarte reprezentat.
Pe de altă parte, această listare poate ajuta Bursa în efortul de a obține statutul de piață emergentă. Dimensiunea companiei și valoarea free-float-ului ar urma să se încadreze în criteriile MCSI pentru acordarea respectivului calificativ, aceasta urmând să fie cea de-a patra societate care îndeplinește criteriile după OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV) și Romgaz Mediaș (SNG). „Ar fi de ajutor Bursei”, zice Brendea.
CITEȘTE ȘI Americanii de la 3Pillar Global deschid un centru de dezvoltare la Iași, al treilea din România. Compania angajează 50 de specialiști ITEl spune că așteaptă să vadă care este structura ofertei, prețul cerut și detalii tehnice. Aflat la conducerea unui broker specializat pe retail, el spune că perioada de subscriere ar trebui prelungită cu cel puțin o săptămână față de precedentele exerciții de piață, pentru a aduce în piață noi investitori persoane fizice.
Cum arată compania
Înainte de listare, compania a prezentat în premieră și datele financiare pe 2016.
Astfel, în 2016, operațiunileDigi din România au generat încasări de 612,7 milioane euro, sau 72,7% din veniturile totale, afacerile din Ungaria au generat 137,9 milioane euro (16,4% din venituri), operațiunile din Spania au adus companiei 83 milioane euro (9,9%), iar afacerile din Italia au generat 9,2 milioane euro (1,1%).
"Pentru anul încheiat la data de 31 decembrie 2016 am înregistrat EBITDA ajustat și marja EBITDA ajustată pentru operațiunile continue de 263,3 milioane euro și, respectiv, de 31,2%, reprezentând RCAC de 8% din 2014 până în 2016 pentru operațiunile continue", a menționat compania.
REZUMATUL OFERTEI
• Oferta publică inițială (IPO) va cuprinde o ofertă de acțiuni ordinare clasa B provenind de la acționarii existenți. Societatea nu va obține nicio parte din sumele obținute de pe urma vânzării Acțiunilor Oferite.
• Societatea a emis, de asemenea, acțiuni ordinare de clasa A, dar care nu fac parte din Ofertă și care nu vor fi admise la tranzacționare
• Fiecare Acțiune de clasa B conferă un drept de vot și fiecare acțiune de clasa A conferă 10 drepturi de vot. Acțiunile de clasa B conferă aceleași drepturi la dividende ca și acțiunile de clasa A.
• Oferta propusă, în cazul în care va avea loc, va consta dintr-o ofertă: (i) adresată publicului în România, și (ii) anumitor investitori instituționali și profesional și admiterea Acțiunilor Oferite la tranzacționare pe Piața Reglementată la vedere a Bursei de Valori București
• Societatea intenționează să listeze cel puțin 25% din capitalul social subscris al Societății, presupunând că are loc exercitarea opțiunii de supra-alocare a 10% din acțiuni, imediat după Admitere
• Citigroup și Deutsche Bank acționează în calitate de Coordonatori Globali Comuni și împreună cu BT Capital Partners S.A., BRD – Groupe Société Générale S.A., Société Générale S.A., Raiffeisen Bank S.A. și Wood & Company Financial Services, a.s. în calitate de Deținători Comuni ai Registrului de Subscrieri
• Detalii complete ale Ofertei vor fi incluse in Prospect, care urmează să fie publicat în timp util de către Societate, ulterior aprobării de către Autoritatea pentru Piețe Financiare din Regatul Țărilor de Jos (Stichting Autoriteit Financiële Markten).
• Se preconizează că admiterea la tranzacționare va fi în luna mai 2017.
Rețelele fixe de fibră optică DIGI în România și Ungaria acoperă aproximativ 62% și respectiv 24%, din gospodăriile acestor țări. Serviciile de telecomunicații mobile 3G și 4G din România acoperă aproximativ 98% și respectiv 37% din procentajul populației.
DIGI este liderul pieței de servicii de televiziune cu plată în România, cu o pondere de aproximativ 49,0%, și este al treilea jucător în Ungaria, cu o cotă de aproximativ 25%, conform numărului de unități generatoare de venit