Managerii școlilor din Statele Unite au aflat pe propria piele că cele mai ieftine laptopuri nu reprezintă neapărat cea mai bună soluție pentru învățământ, după ce Chromebook-urile cumpărate în pandemie s-au defectat rapid și nu pot fi reparate cu ușurință.
La începutul pandemiei, un mare număr de școli din Statele Unite au decis să achiziționeze Chromebook-uri pentru învățarea de la distanță, având în vedere prețul redus al acestora în comparație cu MacBook-uri sau alte laptopuri.
Laptopurile cu Chrome OS au beneficiat de o creștere masivă a vânzărilor în timpul pandemiei, în special datorită achizițiilor făcute de instituțiile americane de învățământ.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Trei ani mai târziu, multe dintre acestea s-au stricat ori dau semne vizibile de „oboseală” și, conform unei analize realizate de Fondul pentru Educație al Grupului de Cercetare de Interes Public din SUA, repararea celor 31,8 milioane de Chromebook-uri cumpărate în 2020 ar fi cea mai bună soluție.
Problema este că majoritatea Chromebook-urilor sunt greu reparat, cel puțin în comparație cu laptopurile cu Windows. Multe componente pur și simplu nu se găsesc, iar altele sunt foarte scumpe.
Spre exemplu, multe tastaturi pentru Chromebook-urile făcute de Acer costă, 90 de dolari, ceea ce reprezintă aproape jumătate din prețul de achiziție al unui Chromebook obișnuit.
În plus, din cauză că suportul software se apropie de final pentru multe dintre Chromebook-urile cumpărate în urmă cu trei ani, școlile nu vor găsi cu ușurință clienți pentru a le vinde, ci, mai degrabă, vor fi nevoite să facă alte cheltuieli pentru reciclarea acestora.
Analiștii sunt de părere că, după aceasta experiență, școlile americane vor evita pe viitor să mai cumpere „laptopurile ieftine” cu sistem de operare dezvoltat de Google, acestea încheindu-și cariera în învățământ.