China folosește semnalele sateliților pentru a detecta avioanele invizibile

China folosește semnalele sateliților pentru a detecta avioanele invizibile
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris astăzi, 09:54

În timpul unui experiment derulat în Marea Chinei de Sud, oamenii de știință chinezi au reușit să folosească cu succes semnalele unui satelit Starlink pentru a detecta un aparat de zbor invizibil.

Pentru a simula o aeronavă invizibilă, cercetătorii au folosit o dronă DJI Phantom 4 Pro, a cărei secțiune transversală este similară cu cea a avioanelor de luptă invizibile.

Urmărește-ne și pe Google News

Însă, în loc să se bazeze pe emisiile radar tradiționale de la sol, drona a fost detectată prin analizarea semnalelor electromagnetice de la un satelit Starlink care trecea deasupra Filipinelor.

Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
Google va investi 1 miliard de dolari în Thailanda CITEȘTE ȘI Google va investi 1 miliard de dolari în Thailanda

Metoda de detectare se bazează pe „împrăștierea directă”, în care un obiect precum un avion sau o dronă provoacă mici perturbări ale undelor electromagnetice, ce sunt analizate pentru a determina coordonatele obiectului.

Pentru analizarea semnalelor, cercetătorii au folosit un algoritm secret și un cip de înaltă performanță nespecificat, în condițiile în care Statele Unite au impus restricții privind exporturile tehnologiilor avansate către China.

Tehnica folosită mai are nevoie de perfecționare înainte de a putea fi folosită în scopuri militare, însă, potențialul este evident, mai ales în contextul în care doar Starlink are peste 6.000 de sateliți pe orbita joasă a Pământului și nu este singura companie care operează astfel de constelații.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
sateliți
avioane invizibile
starlink