Canada a dispus lichidarea filialei canadiene a TikTok, invocând "riscuri specifice de securitate națională", dar fără a interzice accesul și utilizarea aplicației în țară.
Anunțul guvernului înseamnă că TikTok va trebui să își închidă birourile din Toronto și Vancouver, potrivit AFP.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ottawa impune această măsură "din cauza riscurilor specifice la adresa securității naționale pe care le prezintă activitățile ByteDance Ltd. în Canada", a declarat, într-un comunicat, François-Philippe Champagne, ministrul canadian al Inovării, scrie News.ro.
Deținută de gigantul chinez ByteDance și revendicând mai mult de un miliard de utilizatori activi lunar, TikTok a fost auditată în Canada, lansată în septembrie 2023, după ce guvernul a interzis aplicația de divertisment de pe smartphone-urile guvernului în februarie același an, apreciind "un nivel inacceptabil de risc" pentru viața privată și securitate.
"Această decizie a fost luată pe baza informațiilor și dovezilor colectate în cadrul revizuirii, precum și a sfaturilor furnizate de agențiile canadiene de securitate națională și de informații și de alți parteneri guvernamentali", a adăugat ministrul.
Cu toate acestea, se afirmă că guvernul "nu va interzice canadienilor să acceseze aplicația TikTok și nici nu îi va împiedica să creeze conținut", lăsând alegerea la latitudinea utilizatorilor, avertizându-i în același timp împotriva utilizării informațiilor lor personale "de către actori străini".
"Anunțul de astăzi nu rezolvă problema mai largă a confidențialității cu care se confruntă canadienii", a remarcat Michael Geist, specialist în dreptul internetului la Universitatea din Ottawa.
CITEȘTE ȘI Americanii discută vânzarea Zentiva, prezentă și în România, într-o tranzacție de 5 miliarde euroDimpotrivă, "interzicerea companiei și nu a aplicației poate înrăutăți de fapt situația, deoarece riscurile asociate aplicației vor rămâne, dar capacitatea de a trage la răspundere compania va fi slăbită", a declarat el într-o postare pe blog.
În conformitate cu legislația canadiană privind investițiile străine, "răspândirea dezinformării sau manipularea informațiilor într-un mod care subminează securitatea națională a Canadei" poate duce la sancțiuni.
TikTok se află, de asemenea, în atenția autorităților americane de mai multe luni, care consideră că această aplicație video de scurtă durată poate permite guvernului chinez să spioneze și să manipuleze cetățenii americani.
În aprilie, Congresul american a adoptat o lege care impune vânzarea aplicației de către proprietarii săi chinezi, sub sancțiunea unei interdicții în Statlee Unite. Compania a negat întotdeauna aceste acuzații și, în prezent, contestă legea în fața unui tribunal federal american.