Bitdefender estimează pentru 2017 o creștere a atacurilor cibernetice care vor bloca site-urile de știri, magazinele online și rețelele sociale

Bitdefender estimează pentru 2017 o creștere a atacurilor cibernetice care vor bloca site-urile de știri, magazinele online și rețelele sociale
scris 19 dec 2016

Reprezentanții firmei de securitate cibernetică Bitdefender estimează o creștere în 2017 a atacurilor cibernetice îndreptate împotriva site-urilor de știri, a magazinelor online și a rețelelor sociale, în contextul revigorării internetului ascuns, destinat traficului ilegal de bunuri și servicii, iar infectarea cu ransomware este una dintre cele mai profitabile activități de criminalitate cibernetică, cu randamente ale investițiilor de până la 1.500%, potrivit unui comunicat transmis luni.

Atacatorii care folosesc metode de tip ransomware, care criptează datele utilizatorilor și solicită apoi recompensă, vor continua să-și intensifice activitatea și în acest an, în contextul creșterii dispozitivelor inteligente conectate la internet, care au o securitate slabă, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Atacurile care blochează accesul la site-urile unor companii vor fi amplificate prin controlul cu ușurință de la distanță al dispozitivelor inteligente slab securizate. Hackerii își construiesc, așadar, rețele imense de astfel de dispozitive, aparținând unor utilizatori obișnuiți și lansează prin intermediul lor atacuri menite să destabilizeze anumite ținte”, se arată în comunicat.

Motivația atacatorilor va rămâne, în general, aceeași cu cea din anii anteriori. Astfel, obținerea de bani prin șantajarea companiilor, furtul de informații și rațiunile politice rămân principalele motive ale declanșării unor atacuri.

Vodafone are în România o rețea mobilă mai rapidă decât Orange și Telekom, arată un test internațional CITEȘTE ȘI Vodafone are în România o rețea mobilă mai rapidă decât Orange și Telekom, arată un test internațional

Atacurile se va dezvolta continuu din cauza exploziei numărului de dispozitive inteligente conectate la internet, în contextul în care securitatea nu este întotdeauna o prioritate pentru producătorii acestor gadgeturi, în principal pentru că memoria și resursele insuficiente nu permit rularea unor programe de securitate puternice.

În condițiile în care folosirea dispozitivelor personale în mediul corporatist va crește tot mai mult, problema securității datelor va deveni tot mai delicată, anticipează Bitdefender.

Recent, un atac cibernetic de amploare, denumit Mirai și operat prin dispozitive smart, a condus la blocarea timp de câteva ore a activității unor servicii precum Twitter, Spotify, The New York Times, Reddit, Yelp, Box, Pinterest și Paypal.

Specialiștii Bitdefender acvertizează că acesta reprezintă un nou nivel de control asupra comunicațiilor la nivel mondial, rezervat până acum doar celor mai puternici actori statali, dar ajuns în prezent în mâinile unor indivizi necunoscuți.

„Am observat o simplificare a atacurilor țintite asupra companiilor. Dacă în trecut depistam doar amenințări avansate persistente, acum suntem martorii unei întoarceri la tactici mai rudimentare, precum viruși simpli care încearcă să acceseze rețelele interne ale companiilor. Asta reflectă atât lipsa unor protocoale de securitate temeinice cât și faptul că până și atacatorii începători au intrat în afacerea sechestrării datelor companiilor”, spune directorul de strategie de securitate al Bitfender, Cătălin Coșoi.

Dispozitivele cu vulnerabilități creează posibilitatea unor amenințări încrucișate, întrucât 60% din utilizatori păstează fișiere personale în calculatoare aflate în aceeași rețea cu dispozitivele inteligente.

Mai mult, utilizatorii se preocupă rar de securitatea terminalelor smart. Astfel, 42% dintre posesorii de case inteligente chestionați de Bitdefender susțin că nu își actualizează niciodată televizorul conectat la internet, de exemplu, invocând lipsa de timp și de cunoștințe tehnice.

viewscnt
Afla mai multe despre
bitdefender
siteuri