Fondul de investiții britanic BC Partners ia în calcul vânzarea participației sale de 55% din compania telecom United Group, fondată de sârbul Dragan Solak și care operează servicii de bandă largă și de televiziune cu plată, precum și numeroase alte TV și mass-media, în mai multe state din regiune, precum Slovenia și Bulgaria, inclusiv furnizorul de servicii sârb SBB și operatorul grec de televiziune cu plată Nova.
BC Partners a devenit proprietarul majoritar al United Group în 2019, achiziționând un pachet de acțiuni de la KKR pentru 2,6 miliarde euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum, fondul a angajat Morgan Stanley și JP Morgan pentru a explora o vânzare a întregului pachet de 55%, conform mass-media din Serbia.
Potrivit Naftemporiki, potențialii cumpărători ar fi grupul de telecomunicații din Emiratele Arabe Unite e&/Etisalat sau Saudi Telecom, care a achiziționat recent afacerea de turnuri mobile a United Group în Bulgaria, Croația și Slovenia.
Activele grecești ar putea fi vândute separat dacă nu este găsit un cumpărător pentru întreaga participație a BC Partners, iar compania locală de energie PPC, care recent a cumpărat afacerile Enel din România, ar fi interesată.
În 2019, United Group a ajuns la un acord pentru preluarea Vivacom, cel mai mare operator telecom din Bulgaria, pentru 1,2 miliarde euro de la omul de afaceri Spas Rusev, un personaj controversat al cărui nume a fost indicat anterior ca interesat de achiziția activelor Telekom România, dar care a fost refuzat.
Tranzacția de preluare de către BC Partners, de la fondul american de investiții KKR, a pachetului majoritar de acțiuni al United Group a fost finalizată în primăvara 2019, moment din care a început și expansiunea grupului în regiune, în condițiile în care grupul a fost fondat în urmă cu 22 ani.
În vara 2019, United Group a preluat postul de televiziune Tele2 Croația cu 220 milioane euro.
CITEȘTE ȘI Boloș, în disputa armelor pentru inspectorii ANAF: Activitățile economice ilicite nu se fac cu mănuși de catifeaBC Partners are sediul în Londra și birouri la New York, Paris, Milano și Hamburg, având un portofoliu de active de peste 23 miliarde dolari. Fondul a fost și în cursa pentru preluarea lanțului de retail Profi, cumpărat în final de Mid Europa, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro. De asemenea, a fost și pe lista pe lista pețitorilor pentru portofoliul producătorului de bere SABMiller din România și ECE, iar anterior a finalizat vânzarea producătorului de echipamente electrice Retrasib Sibiu către managerul american de capital privat One Equity Partners.
La acel moment se arăta că United Group, cu 4.459 angajați și operațiuni în 6 țări din sud-estul Europei, are însă venituri anuale de circa 700 milioane euro în timp ce Telekom România are afaceri mai mari, de aproape 1 miliard de euro, și că United Group, cu afaceri de circa 700 milioane euro, ar veni astfel să preia o companie cu afaceri ce ating aproape 1 miliard de euro.
La rândul său, fondatorul United Group, sârbul Dragan Solak, era indicat că a rămas un jucător-cheie în companie după tranzacția cu BC Partners, responsabil de dezvoltarea strategică a companiei.