Avertisment Eset: Hackerii folosesesc tot mai des clone WhatsApp, Telegram și Signal pentru a distribui programe malware

Avertisment Eset: Hackerii folosesesc tot mai des clone WhatsApp, Telegram și Signal pentru a distribui programe malware
scris 4 feb 2024

Clonele WhatsApp, Telegram și Signal rămân în continuare un vehicul popular pentru distribuirea de programe malware, avertizează specialiștii Eset, într-un articol publicat recent pe blogul din România al companiei.

"Serviciile de mesagerie se numără printre cele mai populare aplicații, atât pe iOS, cât și pe Android. Organizația non-profit americană Signal numără aproximativ 40 de milioane de utilizatori, iar Telegram, un alt serviciu de mesagerie open-source, are 700 de milioane de utilizatori. Între timp, WhatsApp, deținut de Meta, este liderul mondial incontestabil, cu un număr estimat de două miliarde de utilizatori activi lunar. Dar popularitatea lor a atras și atenția actorilor de amenințări, dornici să găsească o modalitate de a introduce pe ascuns programe malware pe dispozitivul dvs. Acest lucru v-ar putea costa scump și chiar ar putea să vă afecteze compania angajatoare. Dezvoltatorii rău intenționați de cod au devenit destul de pricepuți în a păcăli utilizatorii să le descarce produsele", susține Phil Muncaster, expert Eset, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Șeful Apple confirmă dezvoltarea mai multor instrumente de AI CITEȘTE ȘI Șeful Apple confirmă dezvoltarea mai multor instrumente de AI
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Hackerii lansează aplicații malițioase concepute pentru a le imita pe cele legitime, după care le distribuie prin mesaje de phishing, e-mail, SMS, pe rețelele de socializare sau prin aplicații de mesagerie în sine, "conducând victima pe o pagină web folosită pentru phishing și convingând-o să instaleze ceea ce aceasta crede a fi o aplicație oficială".

În plus, infractorii cibernetici direcționează utilizatorii către aplicații false cu aspect legitim, care pot ocoli ocazional procedurile stricte de verificare din magazinul de aplicații Google Play. "Platforma iOS de la Apple are un ecosistem mult mai închis și este mult mai puțin probabil ca aplicațiile rău intenționate să ajungă acolo", menționează sursa.

Analiștii Eset au descoperit o campanie falsă de actualizări derulată în 2021 care s-a răspândit pe WhatsApp, Signal și alte aplicații de mesagerie prin intermediul unor mesaje de phishing care pretindeau că destinatarul poate obține o nouă temă de culoare pentru WhatsApp. În realitate, acesta era un malware troian care răspândea automat un link malițios, prin mesajele primite în WhatsApp și în alte aplicații de mesagerie.

De asemenea, alte zeci de site-uri web copiau WhatsApp și Telegram și promovau aplicații de mesagerie malițioase cunoscute sub numele de "clippers"(aplicații concepute pentru a sustrage informațiile sau modifica conținutul clipboard-ului dispozitivului). În acest fel, victimele erau mai întâi ademenite de anunțurile Google care duceau la canale YouTube frauduloase, care apoi le redirecționau către site-urile web copiate. Odată instalate, aplicațiile interceptau mesajele de chat ale victimelor în încercarea de a sustrage informații sensibile și fonduri în criptomonede.

Pe acest fond al amenințărilor cibernetice asupra aplicațiilor de mesagerie, reprezentanții Eset recomandă mai multe măsuri ce pot fi puse în aplicare pentru a reduce șansele de a instala o aplicație malițioasă pe propriul dispozitiv.

Astfel, trebuie accesate întotdeauna magazinele oficiale de aplicații Android, actualizarea sistemului de operare și software-ul dispozitivului la cea mai recentă versiune, neaccesarea linkurilor sau documentelor atașate în mesaje nesolicitate primite pe rețelele de socializare sau în e-mailuri, precauție înainte de a acorda unei aplicații permisiuni care nu par să aibă legătură cu funcționalitatea acesteia, folosirea unei soluții de securitate de la un furnizor de încredere, posibilitatea de a utiliza autentificarea biometrică în locul folosirii unor simple parole.

Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) și se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecție și analiză a conținutul malware, fiind prezentă în peste 180 de țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
hacker
clone whatsapp telegram signal
malware