Traficul în rețelele de comunicații ar putea crește cu până la 50% în această perioadă față de situațiile normale, în contextul implementării tot mai intense a muncii la distanță și al mutării cursurilor școlare și universitare în mediul online, susțin reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Reprezentanții autorității precizează că au transmis, în urmă cu o săptămână, celor mai importanți operatori de telefonie și internet o înștiințare pentru a se pregăti să ia măsurile necesare și posibile pentru a evita și a soluționa posibilele situații de congestie sau întrerupere a traficului de voce și/sau de date, scrie Agerpres.
"Analiza ANCOM a datelor transmise de operatori arată că ne putem aștepta la creșteri de trafic estimate de unii furnizori la peste 50% față de situațiile normale, reprezentând deci o provocare și pentru furnizarea de comunicații electronice", se menționează în comunicat.
Astfel, pentru a asigura continuitatea furnizării serviciilor în cazul creșterii traficului de date, furnizorii au monitorizat încărcarea și nivelul de trafic din rețelele proprii, precum și alți parametri de calitate ai rețelei.
"Creșterea traficului vine în contextul implementării tot mai intense a muncii la distanță, a mutării cursurilor școlare și universitare în mediul online și a unei estimări a creșterii semnificative a componentei de entertainment online. În aceste condiții, este de așteptat ca serviciile de comunicații electronice cele mai utilizate în aceste cazuri - respectiv serviciile de voce mobilă și serviciile de acces la internet fix și mobil - să cunoască o creștere semnificativă a traficului, iar traficul care în mod obișnuit se derula în interiorul unei rețele private (instituție, agent economic) să se deruleze peste rețeaua publică", se mai precizează în comunicat.
Astfel, furnizorii de rețele publice de comunicații electronice sau de servicii de comunicații electronice destinate publicului au obligația de a lua toate măsurile de securitate adecvate pentru a administra riscurile la adresa securității rețelelor și serviciilor de comunicații electronice, astfel încât să asigure un nivel de securitate corespunzător riscului identificat și să prevină sau să minimizeze impactul incidentelor de securitate asupra utilizatorilor și rețelelor interconectate, conform unei reglementări ANCOM.