ANCOM sfătuiește românii să verifice toate condițiile de utilizare a roaming-ului înainte de vacanță

ANCOM sfătuiește românii să verifice toate condițiile de utilizare a roaming-ului înainte de vacanță
scris 14 aug 2019

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) le recomandă utilizatorilor să verifice condițiile de utilizare a serviciilor de telefonie și date mobile în roaming, dar și setările telefonului, înainte de a pleca în vacanță și a atras atenția că, în zonele de graniță, există riscul de a intra în roaming involuntar.

Astfel, când utilizatorii se află în apropierea granițelor țării, se recomandă dezactivarea opțiunii de selectare automată a rețelei, iar când călătoresc în țările din afara SEE, să fie atenți dacă optează pentru depășirea plafonului de 50 de euro pentru internet mobil, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”În cazul în care utilizatorii călătoresc pe teritoriul României, în zonele de graniță, trebuie să știe că există riscul de a intra în roaming involuntar, dacă au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei. În aceste situații, echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care aceștia se află”, informează ANCOM într-un comunicat.

Facebook a plătit sute de contractanți externi pentru a transcrie mesajele audio ale utilizatorilor CITEȘTE ȘI Facebook a plătit sute de contractanți externi pentru a transcrie mesajele audio ale utilizatorilor

Astfel, deși utilizatorii se află pe teritoriul României, vor fi facturați pentru serviciile de comunicații utilizate în roaming, ca și cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.

Autoritatea atrage totodată atenția că utilizarea telefonului/tabletei în roaming involuntar nu scutește utilizatorii de plata acestui serviciu.

Pe de altă parte, furnizorii au obligația de a informa utilizatorii asupra tarifelor aplicabile serviciului de roaming utilizat în statul respectiv, imediat după conectarea la rețeaua parteneră, fără întârzieri nejustificate. Recomandarea este de a citi toate mesajele de informare primite din partea furnizorilor.

Odată cu intrarea în vigoare a regulamentului european „Roam like at home”, clienții operatorilor mobili din România care beneficiază de planuri tarifare cu acces la roaming în UE/SEE pot utiliza resursele naționale de voce, SMS și date și atunci când călătoresc în statele Uniunii Europene, în Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

„Roam like at home” se aplică și pe anumite teritorii europene „îndepărtate”, respectiv în Guyana Franceză, în insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion, Saint-Martin (numai partea insulei care aparține de Franța), Azore, Madeira și Canare, în insulele Åland, precum și în Gibraltar (cel puțin până pe 31 octombrie 2019).

Antivirusul gratuit din Windows, construit pe tehnologia cumpărată de la Gecad, a ocupat primul loc în cel mai relevant test de specialitate CITEȘTE ȘI Antivirusul gratuit din Windows, construit pe tehnologia cumpărată de la Gecad, a ocupat primul loc în cel mai relevant test de specialitate

Tarifele pentru serviciul de roaming în afara SEE nu sunt reglementate

În cazul călătoriilor în afara spațiului UE/SEE, recomandările ANCOM sunt de a verifica dacă planul tarifar achiziționat este cu sau fără serviciul de roaming internațional. Utilizatorii pot beneficia de serviciul de roaming internațional numai dacă furnizorul de la care au achiziționat planul tarifar a încheiat contracte de roaming cu furnizorii din statele vizitate.

Pentru că tarifele pentru serviciul de roaming în afara SEE nu sunt reglementate, ANCOM sfătuiește utilizatorii să verifice, înainte de a efectua o călătorie în, de exemplu, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Muntenegru, Rusia, Turcia, Egipt, Emiratele Arabe Unite (EAU), Maroc, Israel, Canada sau Statele Unite ale Americii, care sunt tarifele ce li se aplică în aceste state pentru serviciul de roaming internațional.

Utilizatorii care călătoresc în străinătate trebuie să știe că au dreptul să beneficieze de un „plafon” la utilizarea serviciului de internet mobil în roaming. Operatorii au obligația să restricționeze accesul la serviciile de internet mobil în roaming atunci când costul suplimentar înregistrat ca urmare a utilizării acestui serviciu ajunge la 50 de euro/lună (fără TVA) dacă utilizatorii nu au optat explicit pentru un alt plafon din ofertele comerciale ale furnizorilor sau dacă nu au renunțat în mod expres la aplicarea plafonului implicit.

Utilizatorii trebuie să fie informați prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up atunci când consumul cumulat de date (MB/GB) în roaming internațional a atins 80% din plafonul stabilit, precum și atunci când plafonul a fost atins. De regulă, operatorii transmit aceste notificări prin SMS, iar dacă utilizatorii doresc să folosească în continuare serviciul de internet în roaming trebuie să răspundă prin transmiterea unui SMS cu textul „DA”.

”Costurile provenite din utilizarea serviciilor de internet în roaming în țări din afara SEE (de exemplu, Turcia) sunt de regulă ridicate, plafonul financiar implicit putând fi atins imediat după conectarea la rețeaua vizitată, în cadrul unei singure sesiuni. Când își exprimă acordul pentru continuarea sau reluarea furnizării serviciilor după ce au fost avertizați de furnizor că au atins plafonul, utilizatorii își asumă realizarea unui cost mai mare decât valoarea acestuia, plafonul obligatoriu fiind dezactivat pentru respectiva lună de facturare”, precizează reprezentanții ANCOM.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom