Gabriel Necula, fost șef al Biroului Parc Auto și Gestiune Documente din cadrul autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), a obținut în instanță anularea deciziei de concediere, reangajarea pe funcția și postul deținute anterior, plata tuturor drepturilor salariile de care ar fi beneficiat pe perioada concedierii și despăgubiri morale de 36.000 de lei. Pe de altă parte, Necula a fost obligat să returneze ANCOM aproape 144.000 lei, banii reprezentând sumele compensatorii încasate după concediere. Decizia Tribunalului București poate fi atacată cu apel de ambele părți.
“Admite cererea. Anulează Decizia 724/01.08.2017 emisă de către pârâtă. Dispune reintegrarea reclamantului în funcția și postul avute anterior concedierii. Obligă pârâta la plata unei despăgubiri egale cu drepturile salariale indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul de la data desfacerii contractului de muncă și până la reintegrarea sa efectivă, în această categorie incluzându-se și drepturile prevăzute de articolele 63, 64 și 82 din CCM 468/29.11.2016, respectiv premiul de performanță, prima de vacanță și tichete de masă. Obligă pârâta la plata sumelor cu titlu de dobândă legală, aferentă sumelor cu titlu de despăgubire salarială, dobânda calculată de la data scadenței fiecărei sume până la data plății efective. Obligă pârâta la plata sumei de 36.000 lei cu titlu de daune morale către reclamant. Obligă pârâta la plata sumei de 3.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată către reclamant. Admite cererea reconvențională. Obligă reclamantul la plata către pârâta a sumei de 143.717 lei cu titlu de sumă compensatorie încasată, sumă ce se va actualiza cu rata indicelui de inflație la data plății efective. În temeiul articolelor 1616-1617 Cod civil dispune compensarea sumelor datorate reciproc între părți până la concurența celei mai mici. Cu apel în 10 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul București”, se arată pe portalul instanței.
Fostul președinte al ANCOM Adrian Diță a semnat, în iunie 2017, o decizie prin care fost modificată semnificativ organigrama instituției, arbitrul unei piețe de 4 miliarde de euro.
Decizia a avut ca efect desființarea, transferul și înființarea a unui număr aproximativ de 50 de direcții, departamente, servicii și birouri ale autorității.
În nota de fundamentare se afirma că structura organizatorică a ANCOM prezintă anumite deficiențe, cum ar fi "fragmentarea și granularitatea excesivă a organizării", care generau deficiențe de comunicare și productivitate redusă. Mai mult, împiedica formarea unei culturi organizaționale adecvate, a unei funcționalități și conduceri bazate pe obiective fundamentale partajate și binecunoscute.
Alături de Necula, reorganizarea ANCOM a condus la concedierea lui Eduard Lovin, responsabil Direcția Reglementare, Bogdan Iana - șeful Direcției Administrare Spectru Radio, Cătălin Mitrescu - șef al Departamentului IT și Ovidiu Tabără - șef Departament Achiziții. Ulterior, Iana și Lovin au fost numiți de către Parlament vicepreședinți ai instituției.
ANCOM a plătit foștilor angajați salarii compensatorii în sumă totală de 1,5 milioane de lei, conform contractului colectiv de muncă.
Și ceilalți patru concediați au acționat instituția în instanță, dar nu s-a luat nicio hotărâre în niciun dosar.