EXCLUSIV Fostul președinte al ANCOM Adrian Diță, care a demisionat după ce a schimbat din temelii structura arbitrului unei piețe de 4 miliarde euro, a preluat șefia instituției care se ocupă de contractele offset

EXCLUSIV Fostul președinte al ANCOM Adrian Diță, care a demisionat după ce a schimbat din temelii structura arbitrului unei piețe de 4 miliarde euro, a preluat șefia instituției care se ocupă de contractele offset

Adrian Diță, fost președinte ANCOM, în prezent președinte OCATS

Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 27 dec 2017

Adrian Diță, fost președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a fost instalat la conducerea Oficiului de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială, care stabilește regulile operațiunilor compensatorii (offset), au declarat pentru Profit.ro surse din Ministerul Economiei, instituție în subordinea căreia se află Oficiul.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Informația privind preluarea șefiei OCATS de către Adrian Diță nu a fost actualizată pe pagina web a Ministerului Economiei, la conducerea Oficiul fiind încă indicat Florentin Creangă.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, Diță nu și-a actualizat profilul pe rețeaua de socializare profesională LinkedIn, unde figurează președinte al ANCOM.

OCATS stabilește reglementările privind derularea operațiunilor compensatorii și a tuturor documentelor conexe acestora. În vederea îndeplinirii obligațiilor de compensare asumate, contractanții derulează operațiuni compensatorii, cunoscute pe plan internațional sub denumirea de offset.

Guvernul recunoaște că nu respectă Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu. De la campioana austerității, România a ajuns la cel mai mare deficit structural din UE CITEȘTE ȘI Guvernul recunoaște că nu respectă Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu. De la campioana austerității, România a ajuns la cel mai mare deficit structural din UE

Scopul principal al OCATS este ca banii cheltuiți pentru achiziții în domeniul siguranței naționale să se întoarcă, într-o formă sau alta, în economia românească sub formă de investiții, exporturi, subcontractări în economia națională din partea unor firme străine, transfer de tehnologie, donații, training.

Contractele de offset însoțesc un contract de achiziții în domeniul militar. Potrivit legii, contractele de offset trebuie să se încheie pentru o valoare echivalentă cu 80% din valoarea contractului de achiziție.

Diță a fost numit de Parlament la șefia ANCOM în data de 11 mai, înlocuindu-l atunci pe Cătălin Marinescu.

La începutul lunii iunie, el a semnat o decizie prin care a schimbat semnificativ organigrama instituției, arbitrul unei piețe de 4 miliarde de euro.

Transelectrica a crescut cu 28% tariful pentru serviciile tehnologice de sistem, ca să recupereze din pierderi. Prețul final al energiei livrate consumatorului casnic crește cu circa 0,6% CITEȘTE ȘI Transelectrica a crescut cu 28% tariful pentru serviciile tehnologice de sistem, ca să recupereze din pierderi. Prețul final al energiei livrate consumatorului casnic crește cu circa 0,6%

Mai mulți angajați și directori executivi au fost concediați, printre aceștia numărându-se Eduard Lovin și Bogdan Iana, care ulterior au fost numiți vicepreședinți, la începutul lunii octombrie.

Diță a fost chemat să dea explicații în fața plenului a două comisii parlamentare privind deciziile luate de la începutul mandatului. Membrii comisiei i-au reproșat că deciziile luate au afectat activitatea instituției și că din bugetul acesteia trebuie plătite salarii compansatorii de 1,5 milioane de lei.

La 20 octombrie, actualul președinte OCATS și-a anunțat demisia din funcția de președinte ANCOM.

Eduard Lucian Lovin și Bogdan Cristian Iana au fost numiți vicepreședinți ANCOM. Foști directori executivi ai instituției, ei au contestat în instanță deciziile de concediere CITEȘTE ȘI Eduard Lucian Lovin și Bogdan Cristian Iana au fost numiți vicepreședinți ANCOM. Foști directori executivi ai instituției, ei au contestat în instanță deciziile de concediere

Absolvent al Politehnicii din București (ca inginer) și al Universității Româno-Americane (economist), al unor cursuri postuniversitare de administrare a afacerilor, dar și al Colegiului Național de Apărare, Adrian Diță și-a început cariera în telecom la Vodafone Romania în 1997 la departamentul de vânzări, a fost responsabil al companiei pentru relația cu autoritățile guvernamentale în 2001-2002 și a ajuns director de Corporate Affairs al Vodafone, în intervalul 2004-2010.

Din 2011 este director la Romconnection Consulting, iar din noiembrie 2015 a devenit director de Public Affairs la Telekom Romania.

Diță a mai lucrat, conform news.ro, la International Railway Systems, grup controlat de omul de afaceri Cristian Burci.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
ocats
adrian dita
numie
presedinte
siguranta nationala