Agenția ONU specializată în transport aerian OACI a ascuns timp de luni de zile un atac informatic a cărui victimă a fost, în timp ce această intruziune a infectat, de asemenea, guverne și companii aeriene, dezvăluie miercuri Radio-Canada, relatează AFP.
Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI) a fost, în 2016, victima ”celui mai grav atac cibernetic”, comis ”foarte probabil” de grupul chinez de hackeri ”Emissary Panda”, potrivit unei anchete jurnalistice a telviziunii publice canadiene, care se bazează pe rapoarte de anchetă ale acestei agenții ONU, scrie News.ro.
La 22 noiembrie 2016, un analist în informații de la întreprinderea americană de apărare Lockheed Martin l-a avertizat pe conducătorul sistemelor informatice OACI că două dintre serverele sale erau controlate de către un hacker care le folosea ”pentru a răspândi programe de tip malware pe site-uri ale unor guverne străine”, dezvăluie Radio-Canada.
CITEȘTE ȘI Un start-up londonez plănuiește lansarea a 650 de sateliți pentru a conecta la internet orice colț din lumeDirectorul respectiv al sistemelor informatice OACI, James Wan, a alertat atunci o agenție informatică aparținând ONU, cu sediul la New York, însă serviciul său a respins ulterior ”expertiza analiștilor ONU, fără să se sinchisească să răspundă la e-mailuri timp de mai multe zile sau transmițând date inutilizabile”, se arată în documente interne obținute de televiziunea publică.
Specialiștii informatici ai ONU au așteptat aproximativ 15 zile pentru ca să aibă acces la serverele piratate.
Analiza acestora relevă că intruziunea era mai gravă decât se estima inițial.
La începutul lui 2017, o anchetă independentă a fost efectuată de către oo societate privată, care a constatat că ”programul de tip malware utilizat în atacul cibernetic a fost identificat de către programul antivirus al OACI cu 12 luni mai înainte, dar (că) rețeaua nu a fost dezinfectată niciodată”.
Potrivit Radio-Canada, un site guvernamental turc a fost infectat de acest atac, iar serviciul de e-mail al ”unei delegate europene OACI” a fost uzurpat de către hackeri, care trimiteau mesaje în numele acesteia.
OACI a declarat pentru AFP că pregătea o declarație cu privire la aceste dezvăluiri.
La Ottawa, ministrul canadian al Transporturilor Marc Garneau a declarat miercuri pentru presă că acest caz îl ”îngrijorează” și că intenționează să ”discute despre el cu doamna secretar general” al OACI, chineza Fang Liu, aflată în post din 2015.