O personalitate a informaticii, dar și a sportului, miliardarul și filantropul Paul Allen, care a fondat în 1975, împreună cu Bill Gates, gigantul american Microsoft și a supraviețuit în două rânduri cancerului, a murit în urma unei recidive la vârsta de 65 de ani, relatează AFP.
Un val de personalități a reacționat după moartea sa, inclusiv fostul său asociat și mult timp CEO Microsoft Bill Gates, cu care s-a certat când a părăsit grupul, în anii '80, scrie News.ro.
Salutând unul dintre ”cei mai apropiați prieteni”, care ”merita mai mult timp”, Bill Gates a apreciat că ”informatica personală nu ar fi existat niciodată fără el”, potrivit unui comunicat citat de presa americană.
CITEȘTE ȘI Compania de software a RCS&RDS își extinde activitatea: se va ocupa și cu editarea de jocuri pe computer”Cu o mare tristețe, anunțăm moartea fondatorului nostru Paul Allen, confondator al Microsoft”, a anunțat întreprinderea Vulcan, înființată și deținută de către miliardar, precizând că acesta a decedat ”luni după-amiaza, 15 octombrie 2018, în urma unor complicații ale unui limfom non-Hodgkin, la Seattle”, în nord-vestul Statelor Unite, orașul său natal.
Paul Allen a anunțat la începutul lui octombrie că această boală, tratată prima oară în 2009, a recidivat, dar că medicii erau ”oprimiști”. El a supraviețuit și altei forme de cancer, limfomul Hodgkin, cu care a fost diagnosticat în 1982.
”Fratele meu era o persoană remarcabilă în toate privințele”, a declarat sora sa, Jody, într-un comunicat difuzat de Vulcan, salutând ”omul tehnologiei și filantropul”.
”PIONIER”, ”VIZIONAR”
Paul Allen a fondat Microsoft împreună cu Bill Gates în 1975, după care a plecat în 1983, supărat pe fostul său asociat, pe care avea să-l acuze mai târziu că a încercat să-l ”înșele” atunci când se gândea să plece și se recupera după primul cancer.
În lipsa unui acord asupra prețului acțiunilor sale, Paul Allen și-a păstrat părțile, care i-au constituit averea atunci când le-a vândut, către anul 2000.
Averea sa era estimată la 20,3 miliarde de dolari luni seara de către revista Forbes.
Steve Ballmer, alt fost lider Microsoft și fost CEO al grupului, pe care Paul Allen l-a acuzat de asemenea că a încercat să-l înțele în anii '80, a evocat pe Twitter ”un mare mentor”.
CEO-ul grupului Sundar Pichai a salutat, la rândul său un ”mare pionier” al lumii tehnologiei.
La trei ani după ce a plecat de la Microsoft, Allen a înființat Vulcan, pentru a-i gestiona diverse acivități în domeniile culturii, imobiliar și sportului. El era proprietarul echipei de fotbal american Seattle Seahawks și de baschetbal Trail Blazers din Portland.
La fel ca mulți miliardari, între care și Bill Gates, Paul Allen era un filantrop înfocat, mai ales în lumea sănătății.
În pofida poveștii complicate cu gigantul software, CEO-ul Microsoft Satya Nadella a salutat memoria cofondatorului grupului, care ”a creat produse, experiențe și instituții magice, iar făcându-le (...) a schimbat lumea”, potrivit unuicomunicat.
Lumea sportului i-a adus de asemenea un omagiu, inclusiv președintele Ligii Naționale de Fotbal american (NFL) Roger Goodell, care a apreciat, într-un comunicat, că ”pasiunea sa pentru joc, combinată cu hotărârea sa liniștită, au condus la o organizație model atât pe teren, cât și în afara lui”.
Președintele NBA (baschet) Adam Silver a salutat ”viziunea” și ”generozitatea” celui dispărut.
”El a muncit neîntrerupt alături de consilierii noștri medicali, pentru a identifica noi mijloace de a face jocul mai sigur”, a salutat Goodell.
”Ne vei lipsi. Îți mulțumim, te iubim”, a scris pe Twitter echipa Trail Blazers.
CITEȘTE ȘI 80% din spațiile de retail livrate în prima jumătate din 2018 se află în orașe secundare și terțiare. Proiectele de retail în construcțieEl mai este fondatorul Stratolaunch, o companie care a construit un avion uriaș capabil să lanseze rachete în spațiu, testat în prezent în California.