Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că municipalitatea începe lucrările de punere în siguranță la Hanul Solacolu, o clădire emblematică pentru București, care vor dura până la finalul acestui an. Primarul a arătat că a respectat cu strictețe regulamentul de urbanism al zonelor istorice, pentru că administrațiile precedente au distrus o piață, el precizând că în toată zona istorică a Bucureștiului au 18.000 de clădiri și nu poate Primăria Capitalei să intervină pe o cantitate atât de mare de clădiri.
”Începem lucrările de punere în siguranță la Hanul Solacolu, este o clădire emblematică pentru București, construită la 1859, una dintre cele mai vechi clădiri civile ale Bucureștiului, monument istoric, din păcate lăsată în degradare ani de zile. E vorba de o punere în siguranță, adică vom sprijini fațadele, vom sprijini calcanele către proprietățile vechien, elementele interioare, sunt bolte și la etaj, la parter, la subsol. Sfârșitul acestei operațiuni va fi că această clădire va fi sprijinită din toate părțile și va fi sigură. Această operațiune se va termina la sfârșitul acestui an”, a spus primarul Capitalei.
”Probabil că va mai dura doi, trei ani până când acest imobil va fi readus în circuit”, a adăugat.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pregătiri pentru o investiție de 40 milioane euro în țară, într-o fabrică de reciclare. România - pionier în Europa centrală și de EstÎn iunie 2023, Consiliul General al Capitalei a adoptat o hotărâre pentru punerea în siguranță, conservarea și protejarea monumentului istoric Hanul Solacolu.
Valoarea totală a proiectului este de 8,2 milioane lei, iar durata de execuție este estimată la 16 luni.
Hanul Solacolu figurează pe Lista Monumentelor Istorice ale Municipiului București. Clădirea se află într-o stare avansată de degradare, prezintă pericol major de prăbușire și se află în clasa de risc seismic I, potrivit referatului de aprobare a hotărârii. Pentru conservarea acestui patrimoniu cultural național este necesară efectuarea în regim de urgență de lucrări de punere în siguranță și protejare, se menționează în document
Hanul Solacolu a servit și ca fabrică de produs paste din București. Este localizată de-a lungul Căii Moșilor, o stradă comercială care a fost folosită pentru a se face legătură între Târgul Dinlǎuntru al Bucureștiul și cea mai mare piață din oraș (piața Obor, încă în uz).
CITEȘTE ȘI Synopsys se extinde în România, după ce a semnat una dintre cele mai mari tranzacții la nivel mondial din ultimul anA fost construit în 1859 de frații Solacoglu, negustori din Sviștov, Bulgaria, care s-au stabilit în Țara Românească. În acest han a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației revoluționare bulgare, în ajunul războiului ruso-româno-turc din anii 1877-1878, la care au participat și voluntari bulgari. Acest lucru este menționat pe o placă comemorativă amplasată aici de amabasada Bulgariei.