FOTO Ministrul Agriculturii negociază cu băncile

FOTO Ministrul Agriculturii negociază cu băncile
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iul 2024

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a avut o primă întâlnire cu reprezentanții băncilor comerciale, cărora le-a lansat invitația de a propune soluții în vederea acoperirii ratelor și dobânzilor la credite pentru fermierii care se confruntă cu seceta severă din acest an.

„Am ținut mult să aducem la aceeași masă băncile pentru că avem o situație complicată la nivelul culturilor de primăvară. Estimările noastre ne determină să găsim o formulă comună, în funcție de posibilitățile fiecărei bănci, astfel încât să venim în sprijinul fermierilor care au culturi de primăvară calamitate. După ce reprezentanții sistemului bancar vor identifica soluțiile posibile, ne vom întâlni din nou pentru a pune pe masă propunerile acestora, în vederea unei abordări unitare”, a spus ministrul.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Antifrauda a controlat comercianții din zona Gării de Nord CITEȘTE ȘI FOTO Antifrauda a controlat comercianții din zona Gării de Nord

Fermierii vor putea primi despăgubiri între 200 și 250 de euro pe hectar pentru culturile distruse de secetă în acest an, suprafața calamitată până în prezent fiind de aproape două milioane de hectare la porumb și floarea-soarelui și de 100.000 de hectare la grâu și rapiță, a declarat recent, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

FOTO Ministrul Agriculturii negociază cu băncile

El a subliniat că producția totală de grâu din acest an va depăși 7 milioane de tone, iar pierderile din cauza secetei nu vor fi foarte mari, însă nu același lucru se va întâmpla la porumb și floarea-soarelui, unde se vor înregistra pierderi semnificative din cauza secetei. Șeful MADR a menționat că fondurile totale estimate pentru plata despăgubirilor pe secetă sunt situate între 500 și 600 de milioane de euro.

ANUNȚ Edi Iordănescu se retrage de la echipa națională de fotbal. Mesajul lui Iordănescu. Un singur antrenor la Euro a fost mai prost plătit CITEȘTE ȘI ANUNȚ Edi Iordănescu se retrage de la echipa națională de fotbal. Mesajul lui Iordănescu. Un singur antrenor la Euro a fost mai prost plătit

„La porumb și la floarea-soarelui vor fi pierderi semnificative din cauza secetei, pentru că avem deja aproape două milioane de hectare afectate. Vrem să finalizăm până pe 15 septembrie evaluarea și, din discuțiile pe care le-am avut, intenționăm să dăm despăgubiri între 200 și 250 euro pe hectar. Facem solicitări pentru culturile afectate de secetă la Comisia Europeană, în primul rând pentru pomicultură, vii și legume în câmp, dar și pentru cultura mare vom solicita bani de la Comisia Europeană. Așteptăm să vedem sumele pe care Comisia le va aloca pentru secetă. Dacă nu, vom aloca din bugetul național. Suma totală estimată este între 500 și 600 de milioane de euro”, a subliniat Florin Barbu.

FOTO Ministrul Agriculturii negociază cu băncile

Ministrul a adăugat că în zonele unde s-a irigat nu au fost probleme legate de secetă, fiind vorba de circa 1,2 milioane hectare. Pe de altă parte, el a menționat că foarte multe societăți sunt în pericol de insolvență, iar MADR va încerca să intervină urgent cu un mecanism prin care să le fie amânate ratele la bănci o anumită perioadă, după ce va avea discuții cu reprezentanții băncilor și cu cei de la BNR.

Concediile au blocat granița. La Nădlac II se așteaptă o oră CITEȘTE ȘI Concediile au blocat granița. La Nădlac II se așteaptă o oră

„Când eram director general al ANIF se irigau 180.000 de hectare; în momentul de față se irigă undeva la peste 1,2 milioane hectare. Asta înseamnă că nu ne afectează, practic, partea de cantitate de cereale, dar afectează cumva partea financiară a societăților. Foarte multe societăți sunt în pericol de insolvență. Aici trebuie să intervenim cu un mecanism.

FOTO Ministrul Agriculturii negociază cu băncile

O să am o discuție cu băncile luni, voi face o solicitare și la BNR, pentru că trebuie să găsim un mecanism prin care să vedem cum putem să suspendăm ratele la credite, dobânzile, timp de un an. Încep discuțiile cu băncile mai întâi și apoi la BNR. Această măsură trebuie luată urgent, obligatoriu de la 1 august, pentru că altfel degeaba le dau eu în septembrie despăgubiri, pentru că vin și îi execută și intră firmele în insolvență. Pot spune că sumele care vor fi date pe despăgubiri nu vor intra sub incidența executării silite. Voi trece expres în actul normativ ca sumele să fie utilizate doar pentru funcționare și nu vor fi supuse executării silite”, a concluzionat șeful de la Agricultură.

viewscnt
Afla mai multe despre
fermieri
banci
rate
credit