Grupul TeraPlast a inaugurat noua fabrică de folii stretch Opal, situată în parcul industrial din Sărățel. Cu o investiție totală de 18,5 milioane de euro, din care 5,3 milioane de euro reprezintă ajutor de stat, această unitate modernă de producție contribuie la înlocuirea importurilor și la consolidarea sectorului industrial local. Ajutorul de stat urmează să fie rambursat sub formă de taxe și impozite în perioada 2026-2030.
La inaugurarea noii fabrici au participat reprezentanți ai conducerii companiei, împreună cu o delegație a aparatului central și autorități locale, printre care Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, dl Emil Radu Moldovan, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, dl Adrian Câciu, Ministrul Cercetării, inovării și digitalizării, dl Bogdan-Gruia Ivan, dl Prim-Ministru Marcel Ciolacu și dl Președinte al Camerei Deputaților, dl Daniel Suciu.
Fabrica Opal adresează o piață de aproximativ 30.000 de tone anual, estimată la o valoare de 34 de milioane de euro. În prezent, importurile acoperă 51% din această cerere, echivalentul a 14.000 de tone sau 17,3 milioane de euro. Cu o capacitate de producție de peste 14.000 de tone anual, fabrica Opal are potențialul de a înlocui integral aceste importuri cu produse de înaltă calitate, fabricate local cu echipamente de ultimă generație.
"Promovăm, prin puterea exemplului, o mentalitate de creștere și investim în producția românească, ducând produse românești pe piețele externe și sprijinind afacerile autohtone. Credem că este și responsabilitatea mediului de afaceri privat să creeze condiții pentru ca tinerii să rămână în România și chiar să atragem tineri din străinătate, să vină să studieze și să trăiască aici. Ne aducem contribuția la economia României nu doar prin taxe și impozite, ci și prin locuri de muncă și dezvoltarea de lideri de piață." a declarat dl Dorel Goia, Președintele Consiliului de Administrație TeraPlast.
Proiectul creează în total 39 de locuri de muncă, dintre care aproape 30 au fost deja ocupate până la jumătatea acestui an. În primele nouă luni din 2024, fabrica de folii stretch Opal a produs și livrat 8.600 de tone de folie stretch, substituind astfel importuri mai costisitoare cu produse de calitate comparabilă, fabricate în România.
În plus, Opal și-a extins baza de clienți și portofoliul de produse, acesta ajungând să includă aproape 300 de repere. Printre acestea se numără produse care integrează până la 30% material reciclat, sprijinind astfel obiectivul Grupului TeraPlast de a contribui la tranziția către o economie circulară. În vederea facilitării accesului clienților la produsele sale, Opal a lansat recent și un magazin online, care oferă o interacțiune mai rapidă și mai comodă cu portofoliul de folii stretch.
Grupul TeraPlast afișează după primele 3 trimestre un câștig pretaxare EBITDA de 45,21 milioane lei, relativ constant față de perioada similară a anului trecut, însă adâncirea pierderii financiare aduce un rezultat net negativ.
TeraPlast Bistrița a realizat în primele 9 luni ale anului venituri consolidate din contractele cu clienții de 681,15 milioane lei, cu 31,65% mai mari decât cele de 517,38 milioane lei din exercițiul financiar precedent. Vânzările în afara României reprezintă 25,3% din cifra de afaceri consolidată.
Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova, companiile Grupului Wolfgang Freiler și Somplast.
Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell și în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index).