Visa și Mastercard scapă de amendă: Comisia Europeană a acceptat reducerea comisioanelor la plățile turiștilor străini veniți în UE

Visa și Mastercard scapă de amendă: Comisia Europeană a acceptat reducerea comisioanelor la plățile turiștilor străini veniți în UE
scris 30 apr 2019

Comisia Europeană a acceptat oferta Visa și Mastercard de a reduce comisioanele la plățile efectuate în UE cu carduri emise în afara blocului comunitar, punând astfel capăt unui investigații împotriva celor două companii.

În noiembrie, Visa și Mastercard s-au oferit să diminueze comisioanele suportate de comercianți pentru plățile cu cardul efectuate de turiști în Uniunea Europeană, în încercarea de a evita plata unor amenzi.

În medie, comisioanele menționate ar urma să fie reduse cu 40%. Potrivit Comisiei Europene, acest lucru va scădea semnificativ costurile legate de acceptarea plăților ale relailerilor din Spațiul Economic European, ceea ce se va reflecta și în prețuri mai mici pentru consumatori.

Banca Transilvania, profit în creștere cu aproape 20%. Ce taxă pe active estimează banca CITEȘTE ȘI Banca Transilvania, profit în creștere cu aproape 20%. Ce taxă pe active estimează banca

Comisioanele interbancare reprezintă plăți între băncile acceptante și băncile emitente pentru tranzacțiile realizate cu cardul. Comisionul interbancar este plătit de banca acceptantă (care deține POS-ul) către banca emitentă a cardului și este suportat de către comerciant și, indirect, de către consumatori.

În cazul comisioanelor interregionale, vizate de acordul dintre Comisia Europeană și cele două companii emitente de carduri, plățile sunt făcute de către o bancă acceptantă pentru tranzacțiile efectuate în UE cu carduri emise în alte regiuni ale lumii.

Separat, în ianuarie, Comisia Europeană a amendat MasterCard cu 570 de milioane de euro pentru încălcarea reglementărilor europene din domeniul concurenței. Mai exact, MasterCard nu le-ar fi permis retailerilor să își diminueze costurile pentru acceptarea plăților la POS, ceea ce s-a reflectat în prețuri mai mari pentru consumatori, împiedicând comercianții dintr-o țară membră UE să beneficieze de comisioanele mai reduse oferite de o bancă dintr-un alt stat european. Cerințele MasterCard ar fi impus ca, în cazul plăților la POS din interiorul UE, să se aplice comsioanle interbancare din țara unde se află retailerul. Astfel, comercianții nu au avut posibilitatea să plătească comisioane mai mici apelând la o bancă dintr-un alt stat membru.

 

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
comsioane plata pos
comisioane interbancare
comisioane card
visa
mastercarf